Pregătiri de RĂZBOI? ESTONIA face cele mai MARI MANEVRE MILITARE din istoria sa postsovietică

Aproximativ 6.000 de militari NATO participă începând de luni la cele mai mari manevre militare din istoria postsovietică a Estoniei, în apropiere de frontiera cu Rusia, pe fondul tensiunilor cu Moscova în urma crizei din Ucraina, transmite EFE., citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
05 mai 2014, 08:43
Pregătiri de  RĂZBOI? ESTONIA face cele mai MARI MANEVRE MILITARE din istoria sa postsovietică

La aceste manevre, care vor dura până la 23 mai, participă militari din Brigada 172 a SUA şi membri ai forţelor armate ale Marii Britanii, potrivit agenţiilor de presă locale. Participă, de asemenea, unităţi militare din Franţa, Polonia, Lituania, Belgia şi Olanda.

Polonia a trimis trei avioane de luptă Su-22 şi o unitate de apărare antiaeriană, iar Franţa contribuie cu un detaşament de ‘ciberapărare’, care operează pentru prima dată, informează Agerpres.

Citeşte şi Secretarul general al NATO: Rusia face o GREŞEALĂ ISTORICĂ

Mai participă aproximativ 150 de paraşutişti americani, în contextul deciziei NATO de a-şi întări prezenţa militară în cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania. Militarii americani vor rămâne în ţara baltică cel puţin până la sfârşitul acestui an.

Pe de altă parte, patru avioane de vânătoare F-16 daneze, desfăşurate la baza Amari, în Estonia, participă de la începutul lunii mai la supravegherea spaţiului aerian.

În ultimele săptămâni, Tallinnul îşi exprimase dorinţa de a vedea mai multe trupe aliate pe teritoriul său în urma concentrării a zeci de mii de soldaţi ruşi la frontiera cu Ucraina, adaugă sursa citată.

Cele trei republici baltice au o însemnată minoritate rusă, care în cazul Estoniei şi Letoniei reprezintă în jur de 30% din populaţie.

Moscova a invocat apărarea populaţiei rusofone pentru a-i sprijini pe separatiştii proruşi din peninsula ucraineană Crimeea, anexată ulterior de Rusia, potrivit aceleiaşi surse.