NATO îi poate da un răspuns Rusiei dacă această ţară încalcă tratatul forţelor nucleare încheiat cu SUA

NATO dispune de "numeroase modalităţi potenţiale" de a răspunde în cazul în care Rusia continuă să încalce tratatul forţelor nucleare încheiat cu SUA, a declarat secretarul general al Alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat dpa, difuzat vineri.

04 ian. 2019, 10:34
NATO îi poate da un răspuns Rusiei dacă această ţară încalcă tratatul forţelor nucleare încheiat cu SUA

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat în 1987 între fosta URSS şi SUA, interzice rachetele nucleare cu raza de până la 5500 km şi se consideră că a stat la baza arhitecturii de securitate a Europei, limitând riscul unui atac nuclear. SUA şi NATO au acuzat Rusia de încălcarea acestui tratat prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729, sau SSC-8, acuzaţie respinsă de Moscova. SUA au acordat Rusiei un termen de 60 de zile, care expiră la începutul lui februarie, pentru a pune capăt încălcării INF, afirmând că în caz contrar nici ele nu se vor mai considera obligate să-l respecte, ceea ce riscă o escaladare nucleară în Europa, notează dpa, citată de Agerpres.

„Rusia are o ultimă şansă”, a spus Stoltenberg în interviul difuzat joi. „Dacă nu revine la respectarea tratatului, atunci vom avea o mare problemă”, a continuat secretarul general al Alianţei militare, adăugând că „există numeroase modalităţi potenţiale în care NATO poate răspunde”, dar nu a dat alte detalii.

Citeşte şi Rusia se dotează cu rachete terestre cu rază intermediară de acţiune dacă SUA se retrag din Tratatul INF

„Dacă aş începe să speculez despre diferite potenţiale elemente ale răspunsului NATO, cred că nu aş face decât să îngreunez şi mai mult situaţia”, a declarat politicianul norvegian, informează Agerpres.

Întrebat dacă SUA pot staţiona noi rachete nucleare în Europa în cadrul unor acorduri bilaterale cu ţări cum ar fi Polonia, Stoltenberg a subliniat că este important să se convină asupra unor acţiuni comune, dar nu a exclus în mod explicit desfăşurarea de noi rachete nucleare în Europa.

Secretarul general al NATO a insistat pe de altă parte că este important ca întâlnirile în cadrul Consiliului NATO-Rusia să continue, precum şi dialogul pe teme militare. „Rusia este vecinul nostru. (…) Cred în dialog pentru că trebuie să ne străduim să ne îmbunătăţim relaţia cu Rusia. Şi chiar dacă nu reuşim să o îmbunătăţim, trebuie să putem gestiona o relaţie dificilă cu Rusia – care înseamnă că avem o prezenţă militară sporită la graniţe, mai multe exerciţii, mai multă tensiune, potenţial sporit pentru incidente şi neînţelegeri -, iar pentru a evita toate acestea trebuie să continuăm Consiliul NATO-Rusia şi dialogul militar”, a conchis Stoltenberg.