NATO îşi face super-armată. Creşte de peste opt ori numărul soldaţilor din Forţa de Răspuns, la peste 300.000

Liderii NATO vor decide miercuri, în cadrul summitului de la Madrid, să transforme Forţa de răspuns şi să ridice la peste 300.000 de militari numărul soldaţilor cu nivel ridicat de reacţie pentru a face faţă ameninţării reprezentate de Rusia, a anunţat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

27 iun. 2022, 15:48
NATO îşi face super-armată. Creşte de peste opt ori numărul soldaţilor din Forţa de Răspuns, la peste 300.000

„Vom transforma Forţa de răspuns a NATO şi vom mări numărul militarilor cu nivel ridicat de reacţie la peste 300.000”, le-a spus el jurnaliştilor înainte de summitul NATO de la Madrid.

Forţa de răspuns a NATO (NRF) are în prezent circa 40.000 de militari.

Vom spori de asemenea capacitatea noastră de a ne consolida în caz de conflict, datorită mai multor echipamente prepoziţionate, capacităţilor desfăşurate în avans, precum apărarea aeriană, şi forţelor prealocate apărării anumitor aliaţi„, a adăugat norvegianul Jens Stoltenberg.

Citeşte şi Șeful de cabinet al preşedintelui ucrainean: „Rusia o să atace țările Alianţei dacă o să câștige războiul din Ucraina”

La summitul de la Madrid, NATO îşi va schimba de asemenea limbajul în privinţa Rusiei, care în strategia Alianţei pentru 2010 era descrisă drept un partener strategic.

„Nu va mai fi cazul în conceptul strategic asupra căruia vom conveni la Madrid”, a spus Stoltenberg.

„Mă aştept ca aliaţii să precizeze cu claritate că Rusia reprezintă o ameninţare directă pentru securitatea noastră, pentru valorile noastre, pentru ordinea internaţională bazată pe reguli”, a adăugat el.

Citeşte şi NATO anticipează război de durată în Ucraina: Mircea Geoană: „Nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv”