NATO nu vrea un nou RĂZBOI RECE

Nicio ţară membră NATO nu doreşte un nou război rece, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, într-un articol publicat pe site-ul publicaţiei britanice The Telegraph.

RomaniaTV.net
07 apr. 2014, 08:27
NATO nu vrea un nou RĂZBOI RECE

„Niciun membru al NATO nu vrea revenirea la epoca războiului rece, dar vedem încercări ale Kremlinului de a da înapoi timpul şi de a împărţi din nou Europa în zone de influenţă”, scrie Anders Fogh Rasmussen, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

În acelaşi timp, secretarul general al NATO subliniază că organizaţia a fost nevoită să reacţioneze la demersurile întreprinse de autorităţile ruse faţă de Ucraina.

„Graţie aliaţilor noştri de pe ambele maluri ale Atlanticului, noi am crescut de peste două ori numărul de avioane de vânătoare pentru misiunea de patrulare a spaţiului aerian al ţărilor baltice. Avioanele noastre radar AWACS patrulează deasupra Poloniei şi a României. Aliaţii şi-au consolidat, între altele, prezenţa în Marea Neagră”, adaugă Rasmussen, informează Agerpres.

Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, acuzase anterior NATO că încearcă să convingă comunitatea internaţională de „intenţii agresive'”din partea Moscovei pentru a resuscita războiul rece.

Potrivit RIA Novosti, Ministerul rus de Externe a evocat în repetate rânduri responsabilitatea politicienilor occidentali, inclusiv din SUA şi ţări NATO, care au instigat radicalii ucraineni la schimbarea prin forţă a regimului de la Kiev, ceea ce a dus la escaladarea crizei în Ucraina.

În timpul evenimentelor de la Kiev, miniştrii de externe din ţări europene membre NATO, precum şi diplomaţi americani au fost văzuţi în mod repetat pe EuroMaidan, în Piaţa Independenţei din Kiev, mai scrie agenţia de presă rusă.