CRIZĂ MAJORĂ. Reuniune de urgenţă a NATO după doborârea avionului rus de forţele turce UPDATE

O reuniune extraordinară a NATO are loc marți, la ora 16:00 GMT, 'la cererea Turciei', în urma incidentului de la granița turco-siriană unde un avion rus de vânătoare Su-24 a fost doborât de aviația turcă, Ankara susținând că aparatul a încălcat spațiul său aerian.

24 nov. 2015, 12:22
CRIZĂ MAJORĂ. Reuniune de urgenţă a NATO după doborârea avionului rus de forţele turce UPDATE

Update 23.30  Alianţa Nord-Atlantică este alături de Turcia, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, îndemnând Ankara şi Moscova să evite escaladarea conflictului.”Suntem solidari cu Turcia şi susţinem integritatea teritorială a unui membru NATO”, a declarat Stoltenberg după o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic pe tema incidentului produs la frontiera turco-siriană. „NATO va continua să urmărească atent evoluţiile din zona sud-estică a Alianţei. Aşteptăm contacte între Ankara şi Moscova şi facem apel la calmarea situaţiei. Diplomaţia este importantă pentru rezolvarea crizei”, a subliniat Stoltenberg.

Update 21:17 Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că „Turcia a făcut tot posibilul să evite doborârea avionului rus, dar acesta nu a răspuns la somaţii”. Avionul rus de bombardament Suhoi Su-24, care s-a prăbușit marți pe teritoriul sirian la granița turcă, dar piloții acestui avion nu au răspuns mesajelor repetate prin care au fost atenționați că au pătruns în spațiul aerian al Turciei.

Update 20:15 Statele Unite şi Franţa cooperează strâns în combaterea terorismului, a declarat preşedintele american, Barack Obama, după întrevederea pe care a avut-o la Casa Albă cu omologul său francez, Francois Hollande, insistând pentru distrugerea reţelei teroriste Stat Islamic mai ales prin

Update 19:55 Sute de persoane au organizat un protest în faţa ambasadei Turciei din Moscova, ca reacţie la doborârea avionului militar rus de armata turcă, un incident grav soldat cu moartea celor doi piloţi, relatează site-ul agenţiei Itar-Tass.

Update 19:46 Turcia crede ca cei doi piloţi sunt în viaţă şi încearcă să obţină eliberarea lor, a declarat un oficial turc pentru Reuters

Update 19:04 Un comandant al rebelilor turkmeni sirieni, care luptă în regiunea din nordul Siriei unde s-a prăbușit avionul rus de bombardament SU-24, doborât marți de forțele aeriene turce, a declarat că cei doi piloți ruși au fost uciși după ce s-au catapultat. ‘Am deschis focul asupra piloților după ce au coborât cu parașutele’, a spus comandantul Alpaslan Celik, citat de postul turc de televiziune CNN Turk.

Update 18:25 Siria a denunțat marți o ‘agresiune flagrantă’ la adresa suveranității sale, după ce țara vecină Turcia a doborât un avion rus deasupra frontierei turco-siriene.

Update 17:55 Un purtător de cuvant al armatei americane a confirmat că Turcia a avertizat în repetate rânduri avionul rusesc înainte de a-l doborî, dar piloţii nu au răspuns. Potrivit bbc.com, Turcia a avertizat de zece ori avionul rusesc că i-a încălcat graniţele

Update 17:53  Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunțat marți că nu va mai efectua vizita oficială în Turcia pe care o avea planificată pentru miercuri, 25 noiembrie, după ce Forțele Aeriene ale Turciei au doborât un avion rus Su-24 la frontiera turco-siriană

Update 17:52 Turcia i-a informat în scris pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și pe cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în legătură cu doborârea unui avion militar rus, au declarat marți surse diplomatice de la Ankara, citat de Reuters.

Update 17:15  Atașatul militar turc la Moscova a fost convocat, marți, de Ministerul Apărării al Federației Ruse, după ce aviația turcă a doborât un avion de luptă rus deasupra frontierei turco-siriene, informează AFP, care citează surse din cadrul Ambasadei Turciei în Rusia.

Update 16:55 Ministerul de Externe al Turciei i-a convocat marți pe reprezentanții celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a-i informa cu privire la doborârea unui avion de luptă rus, a declarat un oficial turc, relatează Reuters.

NATO a solicitat o reuniune de urgenţă pentru marţi după ce forţele aeriene turce au doborât un avion de vânătoare al Rusiei, care s-a prăbuşit pe teritoriul Siriei, informează site-ul publicaţiei turce Hurriyet.

Avion militar rusesc, doborât de Turcia. Ruşii spun că nu au încălcat spaţiul aerian, Ankara îi contrazice

Turcia a doborât un avion militar în apropiere de frontiera sa cu Siria; Ankara susține că este un aparat rusesc

‘La cererea Turciei, Consiliul Atlanticului de Nord’, principalul forum de consultare politică al NATO, ‘va ține o reuniune extraordinară la ora 17:00 (ora Bruxellesului)’, a indicat un reprezentant al organizației, citat de agenția menționată.

Citeşte şi Turcia a doborât un avion de vânătoare rus la frontiera sa cu Siria

Acest consiliu este format din înalți reprezentanți ai celor 28 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice, bloc militar din care Turcia face parte.

Kremlinul a calificat marți incidentul drept unul ‘foarte grav’, dar a făcut apel la reținere până la clarificarea tuturor circumstanțelor, după cum a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin. Duma de stat a propus oprirea tuturor curselor aeriene dintre Rusia şi Turcia.