NATO vine în coasta lui Putin după ce Rusia a simulat atacuri nucleare

NATO îşi va întări prezenţa în jurul graniţelor Suediei şi în Marea Baltică în timpul procesării unei potenţiale cereri de aderare la alianţa militară a ţării nordice, a declarat joi pe postul public SVT secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

05 mai 2022, 19:31
NATO vine în coasta lui Putin după ce Rusia a simulat atacuri nucleare

NATO îşi va întări prezenţa în jurul Suediei şi în Marea Baltică, dacă Stockholm solicită aderarea, anunţă Stoltenberg.

„Sunt convins că vom găsi soluţii pentru securitatea de care va avea nevoie Suedia în perioada de tranziţie”, a spus Stoltenberg. „Din momentul potenţial în care Suedia va cere aderarea şi NATO va spune că doreşte ca Suedia să i se alăture, NATO va avea obligaţia fermă de a putea garanta securitatea Suediei”, a declarat el.

Soţia lui Zelenski nu are milă pentru ruşi: „De două luni fiii lor sunt ucişi în Ucraina. Dacă sicriele nu îi conving că ceva nu este în regulă, nu am ce să le spun”
Acest lucru va include şi o prezenţă sporită în jurul Suediei şi în Marea Baltică, a precizat Stoltenberg. NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.

Suedia, la fel ca vecina sa Finlanda, sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90 prin intermediului programului ”Parteneriat pentru Pace”, iar după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei Stockholm şi Helsinki se apropie de o candidatură, posibil comună, pentru a se apăra mai bine de vecinul lor rus.

O unanimitate se conturează pentru a primi Finlanda şi Suedia în rândurile NATO, potrivit alianţei militare, însă procesul de ratificare implică undă verde din partea parlamentelor tuturor celor 30 de ţări membre şi ar putea dura circa un an.

Doar membrii NATO beneficiază oficial de protecţie în baza articolului 5, umbrela de securitate a alianţei militare lansată de SUA la începutul războiului rece cu Uniunea Sovietică.

Rusia a anunţat că va desfăşura arme hipersonice şi nucleare în exclava sa Kaliningrad – aflată între Polonia şi Lituania – dacă Finlanda şi Suedia decid să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

Rusia a simulat „operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică” și atacuri nucleare lângă Polonia
Rusia a simulat tiruri de rachete cu încărcătură nucleară și „operațiuni în condiții de radiații și contaminare chimică”, la granița cu Polonia.

Rusia a simulat tiruri de rachete cu focoase nucleare și „operațiuni în condiții de radiații și contaminare chimică”, la granița cu Polonia. Exercițiile au avut loc în enclava rusă Kaliningrad, la granița cu Polonia, aproape de sufletul Europei.
Guvernul de la Moscova a transmis că armata a simulat tiruri cu rachete cu capacitate nucleară în ziua a 70-a a invaziei din Ucraina. Rusia a simulat tiruri de rachete cu focoase nucleare și „operațiuni în condiții de radiații și contaminare chimică”, la granița cu Polonia.

Potrivit presei din Rusia, „forţele armatei ruse au efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv”.

De asemenea, militarii ruși au efectuat o manevră de schimbare a poziţiei pentru a evita „o eventuală lovitură în represalii”, potrivit Ministerului Apărării. Mai mult, cei peste 100 de soldați care au participat la exerciții au efectuat „operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică”.

Kremlinul are o retorică agresivă atunci când vine vorba de utilizat arme nucleare în contextul războiului din Ucraina și a implicării NATO. Vladimir Putin a avertizat asupra unor represalii „fulgerătoare” dacă Occidentul intervine direct, cu soldați, în conflictul din Ucraina.

Trupele ruse au aflat locurile de intrare în combinatul Azovstal de la un trădător ucrainean, fost electrician al uzinei
„Dacă cineva intenționează să intervină din exterior în ceea ce se întâmplă în Ucraina, va crea o amenințare pentru Rusia, răspunsul nostru va fi fulgerător și rapid”, se laudă creatorul „Operațiunii speciale”.

„Avem toate instrumentele pentru asta. Instrumente cu care în acest moment nu se poate lăuda nimeni. Iar noi nu ne vom lăuda. Noi le vom folosi dacă va fi cazul”, a adăugat președintele rus.

„Toate deciziile în această privinţă au fost deja luate”, a adăugat el. Presa rusă aservită lui Vladimir Putin prezintă de săptămâni întregi diferite scenarii prin care Rusia distruge SUA sau Marea Britanie, fără probleme, cu arme nucleare, pregătind poporul rus de un astfel de scenariu. Cu toate acestea, propaganda rusă nu menționează că un război nuclear nu poate avea învingători.