Natura dramatică: Urşii polari devin canibali, în lipsa hranei IMAGINI ŞOCANTE

Urşii polari sunt cei mai mari prădători ai planetei şi se ştie că orice mişcă reprezintă pentru ei o sursă de hrană. Din păcate, urşii polari înfometaţi ajung să îşi mănânce proprii semeni - alţi urşi mai mici sau mai slabi.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 18:24
Natura dramatică: Urşii polari devin canibali, în lipsa hranei IMAGINI ŞOCANTE

Fotograful Jill Ross a surprins imaginile şocante în Marea Barents, arhipeleagul Svalbard, acestea fiind primele fotografii care înfăţişează canibalismul urşilor polari.

Jill a crezut, iniţial, că ursul mascul mânca o focă, însă, când s-a apropiat cu barca, a observat că era vorba, de fapt, de un pui de urs. Un alt urs polar privea neputincios scena, fiind probabil mama puiului.

În mod şocant, acest comportament devine din ce în ce mai frecvent printre urşii polari, potrivit cercetărilor lui Ross. „Întrucât sunt din ce în ce mai puţine gheţuri pe care urşii să poată vâna, ei mănâncă mai puţine foci. Aşa că, în această perioadă a anului, puii de urs reprezintă o posibilă sursă de hrană pentru masculii adulţi. Întrucât climatul continuă să se încălzească în  Arctica, iar gheţurile se topesc mai devreme vara, frecvenţa acestor evenimente ar putea creşte„, scrie Jill Ross în studiul său.

„Pe uscat, ei caută gunoaiele şi mâncarea oamenilor. Încep să vâneze păsări şi să le fure ouăle. Niciuna din aceste alternative nu este suficientă pentru ei. Vânarea altui urs este o metodă eficientă de a se hrăni, fiind probabil destul de uşor pentru un mascul adult. Şi se pare că acest lucru se întâmplă din cauza pierderii gheţurilor marine”, mai scrie Ross.