Natura, soră cu românul: Energia solară a compensat pierderea de la Termocentrala Rovinari. Vântul şi apa au contribuit şi ele

Închiderea grupului de la termocentrala Rovinari a fost compensată de vremea frumoasă, energia solară contribuind cu mai mulţi megawaţi decât aducea grupul închis. Este un echilibru în continuă schimbare în Sistemul Energetic Naţional. Apele sunt scăzute şi nici vântul nu bate foarte tare, astfel că, pe total, România consumă mai mult decât produce. Rezultatul: trebuie să importăm energie.

RomaniaTV.net
17 ian. 2019, 12:31
Natura, soră cu românul: Energia solară a compensat pierderea de la Termocentrala Rovinari. Vântul şi apa au contribuit şi ele

SOARE

Panourile fotovoltaice produceau, joi la ora 14.00, 460 MW de energie electrică, scrie Economica.net. Asta înseamnă mai mult decât grupul termocentralei Rovinari închis miercuri noapte din cauza lipsei cărbunelui: grupul oprit la Rovinari are o putere de 300 MW.

Aportul energiei fotovoltaice la Sistemul Energetic Naţional, chiar dacă va fi pe o durată limitată, mai eliberează din presiunea care este pusă pe sistem atât de greva minerilor, cât şi de situaţia generală a parcului „clasic”, care nu mai aigură, inclusiv din cauza avariilor, consumul naţional de energie electrică în orele de vârf.

VÂNT

Aportul eolienelor la aceeaşi oră era de de 716 MW.

APĂ

Hidroelectrica contribuia joi la ora 14.00 cu 1.180 MW. 

Directorul Hidroelectrica, dă vina pe debitele foarte scăzute ale râurilor.

„Comparativ cu anul trecut în aceeaşi perioadă, debitele râurilor sunt mult mai scăzute, însă am intrat în iarnă cu rezervele din lacuri mai mari decât cele obligatorii din programul de iarnă”, a spus Badea.

El a arătat că, în general, Hidroelectrica este cea care echilibrează sistemul, însă, în situaţia din aceste zile, când Complexul Energetic Oltenia riscă să fie oprit din lipsa cărbunelui, producătorul hidro nu poate suplini întreaga producţie a grupurilor pe lignit.

„Nu putem suplini 100% producţia de energie la de Complexul Energetic Oltenia, cu debitele de acum. Putem produce maximum 3.500 – 3.800 de MW”, a arătat Badea.

Prognoza meteo pare să vină în ajutor, pentru că se anunţă ninsori, care vor aduce aport de apă în bazinele hidrografice.

„Din fericire, prognozele arată că în următoarea perioadă debitele vor fi în creştere. Însă vom vedea, pentru că, de multe ori, prognozele nu s-au adeverit”, a mai spus Badea.

NUCLEAR

Aportul Centralei Nucleare de la Cernavodă este constant, de 1.367 MW.

HIDROCARBURI

Aport relativ constant, de 1.900 MW.

CĂRBUNE

Aport relativ constant, de 1.450 MW.

În total, joi la ora 14.00 România producea 7.135 MW şi consuma 8.450 MW, ceea ce înseamnă că trebuia să importe diferenţa de peste 1.300 MW.