Naufragiul Costa Concordia: Parchetul italian cere 26 ani de închisoare pentru comandantul Schettino

Parchetul italian a cerut luni o pedeapsă de 26 de ani și 3 luni închisoare pentru Francesco Schettino, comandantul pachebotului Costa Concordia, al cărui naufragiu în largul Italiei a făcut 32 de morți, în urmă cu trei ani, informează AFP.

26 ian. 2015, 15:35
Naufragiul Costa Concordia: Parchetul italian cere 26 ani de închisoare pentru comandantul Schettino

Parchetul italian cere 26 ani de închisoare pentru Francesco Schettino, comandantul pachebotului Costa Concordia, al cărui naufragiu în largul Italiei a făcut 32 de morți, în urmă cu trei ani, potrivit Agerpres.

‘Nu este o pedeapsă exagerată’, a afirmat procurorul Maria Navarro, formulând această cerere de pedeapsă în fața Tribunalului din Grosseto (Toscana), unde fostul comandant Schettino este judecat pentru omucidere, abandonarea navei și pagube aduse mediului înconjurător.

Parchetul a cerut, de asemenea, încarcerarea fostului comandant, pentru a evita fuga acestuia, și o serie de pedepse suplimentare, printre care decăderea sa din dreptul de a conduce o navă.

Unicul acuzat în acest proces, început în 2013, nu era prezent în sala de audieri, instalată în teatrul orașului Grosseto.

Citeşte şi Lenjeria intimă a moldovencei, găsită în cabina căpitanului vasului Costa Concordia

Procesul va continua cu pledoaria avocaților săi, înaintea anunțării verdictului, așteptat la începutul lui februarie.

Francesco Schettino, 54 de ani, este detestat în țara sa după ce și-a abandonat nava pe cale să naufragieze și pe cei 4.200 de pasageri și membri ai echipajului, dintre care 32 au murit în naufragiu.

În timpul interogatoriului susținut de mai mulți procurori care s-au succedat în timpul audierii sale, Schettino și-a minimalizat responsabilitatea, încercând să pară un comandant prost informat de echipajul său.

Nava Costa Concordia, care naviga prea aproape de coasta insulei Giglio, în largul Toscanei, s-a lovit de o stâncă în noaptea de 14 ianuarie 2013. Epava sa, rămasă în parte la suprafață, a fost transportată ulterior, în iulie, în portul Genova, pentru a fi dezmembrată.