Navă a Republicii Moldova, atacată de o rachetă rusească în Marea Neagră. „O bombă ecologică cu acţiune întârziată”

O rachetă rusească a lovit, joi, o navă comercială aflată sub paviolionul Republicii Moldova în Marea Neagră.

07 iul. 2022, 23:26
Navă a Republicii Moldova, atacată de o rachetă rusească în Marea Neagră. „O bombă ecologică cu acţiune întârziată”

Petrolierul plutește în derivă pe mare de 4 luni fără echipaj, cu resturi de motorină la bord, a transmis agenția de presă Interfax-Ukraina, citând armata ucraineană.

Nava a fost lovită în timpul unui atac aerian asupra regiunii Odessa, de o aeronavă rusească Su-30, care a tras 2 rachete Kh-31. Una dintre ele s-a autodistrus deasupra mării, iar cealaltă a lovit nava Millennial Spirit, aflată sub pavilionul Republicii Moldova.

Petrolierul Millennial Spirit, care navighează sub pavilionul Republicii Moldova, este lovit pentru a doua oară de rachete ruseşti de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Nava a fost lovită prima dată la câteva zile de la izbucnirea conflictului în Ucraina. Autoritățile au spus atunci că echipajul de la bord e compus din cetățeni ruși și că două persoane au fost rănite.

Comandamentul militar Sud al forţelor de apărare ucrainene a indicat joi că, la momentul respectiv, când a fost lovită în februarie, nava avea peste 500 de tone de motorină la bord şi că de atunci plutea fără echipaj. Potrivit acestuia, o rachetă rusească de tipul X-31 aer-sol a lovit petrolierul de data aceasta.

„Probabil că restul încărcăturii a luat foc”, indică armata ucraineană, într-o declaraţie citată de Interfax-Ukraina, precizând că petrolierul a fost lovit pentru a doua oară.

Armata ucraineană a calificat nava drept o „bombă ecologică cu acţiune întârziată”, apreciind că această situaţie are drept cauză blocarea porturilor ucrainene de către invadatorii ruşi.

Agenţia de presă Reuters a precizat că nu poate confirma detaliile atacului în mod independent pentru moment.

Ucraina susţine că invazia rusă a provocat prejudicii enorme de ordin ecologic şi intenţionează să solicite despăgubiri Moscovei în instanţele internaţionale.

Citește și Grâul furat de ruşi, arestat în Turcia. O navă cargo a Moscovei, cu peste 7.000 de tone de cereale, a fost pusă sub sechestru

Citește și Panică la bordul unui vas de croazieră, tragedia Titanicului li s-a perindat prin faţa ochilor. Nava lor s-a lovit de o bucată de aisberg