Navele de război ruseşti au exersat trageri asupra unor ţinte din Marea Neagră. Avertismentul Pentagonului

În total, vor participa peste 140 de nave de luptă, cel puţin 60 de avioane, circa 1.000 de elemente de tehnică de luptă şi aproximativ 10.000 de militari.

28 ian. 2022, 16:23
Navele de război ruseşti au exersat trageri asupra unor ţinte din Marea Neagră. Avertismentul Pentagonului

Navele de război rusești au exersat trageri asupra țintelor aeropurtate și maritime în timpul exercițiilor din Marea Neagră, în sudul Ucrainei, a anunțat vineri dimineața Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Exercițiile care implică 20 de nave ale marinei au început miercuri și fac parte dintr-o serie de activități militare în regiune, în apropierea Ucrainei. Este de așteptat ca exercițiile din Marea Neagră să se încheie cele mai târziu vineri.

Aleksandr Lukaşenko anunţă că Belarus merge la război, alături de Rusia. „Ne vom ridica pentru a ne apăra patria”
Forțele de artilerie rusă din regiunea de sud Rostov, care se învecinează cu Ucraina, au exersat și distrugerea forțelor inamice și a vehiculelor blindate cu obuziere, a declarat Ministerul Apărării.

Citește și Rusia lansează noi exerciţii militare în apropierea Ucrainei, cu peste 6.000 de soldați și 60 de avioane de vânătoare și bombardament

Conform planului de instruire a forţelor armate ruse pe anul 2022, o serie de exerciţii navele sunt programate în ianuarie-februarie în toate zonele de responsabilitate ale flotelor navale ruse, sub comanda amiralului Nikolai Ievmenov, comandantul marinei ruse.

Exerciţiile navale programate în această perioadă vor acoperi mările adiacente teritoriului rus şi de asemenea zone oceanice importante din punct de vedere operaţional. Manevre separate vor avea loc în Marea Mediterană, Marea Nordului şi Marea Ohotsk, precum şi în Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific.

Rusia a continuat să comaseze trupe în apropiere de Ucraina în ultimele 24 de ore (Pentagon)

Rusia a continuat să concentreze trupe în apropiere de frontiera cu Ucraina „în cursul ultimelor 24 de ore”, a declarat joi seara un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de DPA.

„În ceea ce priveşte concentrarea de trupe ruse, continuăm să vedem, inclusiv în ultimele 24 de ore, o mai mare acumulare de forţe de luptă credibile desfăşurate de către ruşi, din nou, în partea de vest a ţării lor şi în Belarus”, a explicat Kirby într-o conferinţă de presă la Washington.

SUA a găsit arma de care se teme Putin. Ce este SWIFT şi de ce este considerată singura „opţiune nucleară” împotriva Rusiei
Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării din SUA a anunţat de asemenea că un ajutor suplimentar militar va fi trimis în Ucraina, spunând că acesta ar trebui să sosească „într-o perioadă destul de scurtă” de timp.

„Nu detaliem de regulă conţinutul acestor livrări. Cred că puteţi înţelege de ce ne dorim să fim prudenţi în legătură cu expunerea publică a tipului de capabilităţi oferite Ucrainei”, a remarcat el.

Ejednevnaia Gazeta – publicaţie rusă independentă, al cărei redactor-şef adjunct este expertul militar Aleksandr Golţ – subliniază într-un editorial publicat joi că „Rusia se îndreaptă într-un ritm rapid către război”, indicând că, pe lângă forţele dislocate la graniţa ruso-ucraineană, se poate observa o „concentrare fără precedent de trupe” ruse în Belarus.

Din Extremul Orient sunt transferate aici forţe de aviaţie, sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi formaţiuni militare combinate. Pe lângă paraşutişti, au fost trimise şi forţe de infanterie marină, chiar dacă Belarus nu are ieşire la mare, remarcă editorialistul Ejednevnaia Gazeta.

„Ultima oară când infanteria marină rusă a participat la o operaţiune pur terestră a fost în timpul războiului din Cecenia” (1999-2009), menţionează el, apreciind că transferul ‘beretelor negre’ din Extremul Orient sugerează că Moscova nu precupeţeşte niciun efort pentru a-şi spori efectivele concentrate în apropierea frontierei cu Ucraina.

Din comunicatele marinei ruse rezultă că cele mai de amploare manevre sunt programate să aibă loc în Marea Mediterană, unde sunt concentrate navele flotelor ruse de Nord, din Pacific şi Marea Baltică, inclusiv două crucişătoare, mai multe fregate, şase nave mari de desant care pot transporta între 4.000 şi 5.000 de paraşutişti. Manevrele vor fi coordonate cu exerciţiile Flotei ruse din Marea Neagră.

În acest context, preşedintele american Joe Biden a apreciat că există o „posibilitate clară” ca Rusia să invadeze Ucraina în luna februarie, comunicându-i această temere omologului său ucrainean Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică joi seara, transmite EFE.

„Preşedintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca ruşii să invadeze Ucraina în februarie”, a scris pe contul său de Twitter o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, Emily Horne.

Ea a dezminţit totodată o informaţie difuzată de canalul de televiziune CNN, care a citat o sursa oficială ucraineană conform căreia Biden i-ar fi spus lui Zelenski că era practic evident că Rusia va invada Ucraina odată ce pământul va fi îngheţat şi că Kievul ar putea să cadă „pradă”.

Horne a respins aceasta relatare ca fiind „complet falsă”, subliniind că Biden şi-a comunicat doar impresia despre ceva ce este posibil, dar nu sigur: că Rusia ar putea să invadeze Ucraina în februarie.