Ninsoarea şi gerul vor persista în toată ţara. PROGNOZA PE TREI ZILE

PROGNOZA METEO Iarna îşi intră în drepturi în următoarele zile, în condiţiile în care deja ninsorile abundente s-au depus deja şi paralizează traficul. Meteorologii avertizează că ninsoarea şi temperaturile scăzute vor persista în aproape toate regiunile ţării. Miercuri, până la ora 20.00, este valabilă o atenţionare de cod galben de ninsori şi viscol. Vezi HARTA JUDEŢELOR AFECTATE DE CODUL GALBEN DE NINSORI ŞI VISCOL.

RomaniaTV.net
11 dec. 2012, 14:44
Ninsoarea şi gerul vor persista în toată ţara. PROGNOZA PE TREI ZILE

 Miercuri, ne aşteaptă o vreme rece pentru această dată, geroasă chiar în unele zone ale ţării. Norii rămân adunaţi pe cer şi va ninge slab în vestul, centrul şi nordul ţării şi local, îndeosebi în prima parte a zilei, şi în celelate zone. Vântul va sufla cu putere în regiunile sudice şi estice, dar şi la munte. Temperaturile maxime se vor situa între -8 grade în Bucovina şi estul Transilvaniei şi 3 grade pe litoral.

Pe bucureşteni îi aşteaptă, marţi, o vreme rece. Cerul va fi noros şi mai ninge slab, în prima parte a zilei, iar vântul are unele răbufniri. Temperatura maximă va fi de -1…0 grade.

Citeşte şi Nou val de ninsori abundente. De joi GERUL pune stăpânire pe România. PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Joi, vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineaţa în cea mai mare parte a ţării. Soarele preia controlul asupra cerului şi doar în nordul şi în centrul ţării, dimineata, mai sunt prezenţi câţiva nori şi trecător va ninge slab. În zonele joase de relief local va fi ceaţă, asociată cu depunere de chiciură. Vântul se agită pe crestele montane înalte, iar maximele termice vor fi exclusiv negative şi vor pleca de la -9 grade în estul Transilvaniei, ajungând până la cel mult 0 grade în Delta. Noaptea sunt aşteptate valori termice extrem de coborâte, urmând a fi cea mai rece noapte din această iarnă, cu -26 de grade în depresiuni şi în jur de -8 grade pe litoral.

Frigul pătrunzător se va resimti şi în Bucureşti pe parcursul zilei de joi, dar mai cu seamă noaptea când temperatura va coborî de la cele -4…-3 grade din orele amiezii spre -15 grade şi chiar mai puţin la periferia oraşului. Va fi soare cu dinţi, dar măcar vântul este liniştit.

Deşi valorile termice vor creşte, vineri, în vestul ţării, vremea se va menţine deosebit de rece, geroasă dimineaţa în majoritatea regiunilor. Soarele va împărţi cerul cu norii, iar în zonele joase de relief pe arii restrânse va fi ceaţă şi chiciură. Prin nordul ţării vor mai fi câţiva fulgi de nea, însă noaptea apar precipitaţiile mixte şi condiţiile de polei în partea de vest a teritoriului. Vântul nu pune probleme, iar maximele zilei vor pleca de la -11 grade în Bucovina şi vor ajunge pâna la 4 grade în sudul Banatului, cam cât ar trebui să se înregistreze în mod normal în această perioada în cursul nopţilor.

Nici vineri frigul pătrunzător nu se dă dus din zona Bucureştiului. Amiaza vine cu numai -7 grade în termometre, mai puţin chiar decât ar fi normal să se înregistreze noaptea în această perioadă. Cerul va fi parţial acoperit de nori, vântul este domol şi nu este exclus să se formeze ceaţă cu chiciură.

Ultimele două zile ale săptămânii vor aduce o încălzire a vremii, mai ales în vestul ţării, valorile termice vor continua să crească şi vor fi apropiate de cele normale pentru această dată. Totodată norii se înmulţesc şi vor lăsa precipitaţii în majoritatea regiunilor, atât sub formă de ploaie, dar şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În aceste condiţii este posibil să se formeze polei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între -3 şi 7 grade.

Şi la munte miercuri vremea va fi rece, geroasa chiar în unele zone. Norii groşi acoperă cerul şi lasă ninsori în toate masivele, iar vântul suflă cu putere. Temperaturile vor fi din ce în ce mai scăzute. Amiaza aduce numai -14 grade la Vârful Toaca în Munţii Ceahlău, unde stratul de zăpadă măsoară aproape jumătate de metru, în timp ce în Păltiniş vor fi -9 grade, iar pe Valea Prahovei la Predeal -8 grade, iar stratul de omat are 67 de cm. Frig este şi în Munţii Apuseni, unde mercurul în termometre nu depăşeşte -9 grade, iar pe jos este destul de multă zăpadă, aproape 70 de cm.

În centrul ţării miercuri ninge toată ziua, iar frigul de înteţeşte. Amiaza vine cu temperaturi negative în toata zona. Vor fi -8 grade la Miercurea Ciuc, -6 grade la Braşov si -4 grade la Sibiu.

Şi în nord-vest, miercuri, temperaturile rămân sub pragul de îngheţ, iar ninsorile nu se dau duse. Vântul este însă domol, aşa că vă puteţi bucura de peisajul hibernal cu cele -2 grae de la Oradea şi minus 5 în Baia Mare.

În partea de vest a ţării predomină norii, iar ninsorile se mai potolesc, deşi îşi mai fac apariţia pe ici pe colo. Vântul se agită în sudul zonei, iar temperaturile se opresc la numai minus 4, minus 3 grade.

În Oltenia vântul aprig risipeşte norii, miercuri, dar mai sunt câţiva fulgi rătăciţi prin zona deluroasă. Temperaturile nu trec de 0 grade, iar la Craiova sunt chiar minus 2 grade în orele amiezii.

Ninsorile se domolesc miercuri şi în jumătatea vestică a Munteniei, iar vântul este destul de nervos. Amiaza aduce -1 grad în Alexandria şi 0 grade la Giurgiu şi Piteşti.

În sud-est mai ninge miercuri, cel puţin în prima parte a zilei, iar vântul are răbufniri nervoase. După-amiază este posibil să se zărească şi soarele, iar temperaturile sunt modeste. Vor fi cam 0 grade în Călăraşi şi 3 grade cu plus pe litoral.

Moldova stă, miercuri, sub semnul ninsorilor şi al viscolului, cel puţin în prima parte a zilei. În aceste condiţii în termometre nu se strâng mai mult de minus 6 grade în Suceava, minus 4 grade în Iaşi, în timp ce la Focşani mercurul se opreşte la 1 grad sub pragul de îngheţ.