Ne încălzim cu gaz rusesc, de trei ori mai scump decât cel românesc

Gerul năprasnic a luat prin surprindere producătorii şi distribuitorii de gaze care nu aveau rezerve de gaz necesare pentru a trece de această perioadă. Singura soluţie găsită au fost importurile din Rusia care au explodat în ultimele zile. Numai că gazul rusesc este de patru ori mai scump decât cel românesc.

RomaniaTV.net
31 ian. 2012, 08:14
Ne încălzim cu gaz rusesc, de trei ori mai scump decât cel românesc

Se pare că problema a pornit de la companiile distribuitoare de gaz către care oamenii plătesc lună de lună factura de gaze naturale. Aceste companii, dacă nu şi-au făcut provizii de gaze, trebuie în acest moment să cumpere gaz natural din import care este mult mai scump.

De exemplu gazul românesc costă undeva la 160 de dolari mia de metri cubi, iar cel din Rusia, pentru că despre acesta este vorba, trece de 500 de dolari.

Pe de altă parte oficialii din Ministerul Economiei spun că este atât de frig afară, încât chiar dacă şi-ar fi făcut companiile distribuitoare aceste rezerve tot s-ar fi ajuns la importuri din Rusia.

O soluţie posibilă ar fi fost ca în ultimii ani autorităţile din România să negocieze cu ruşii un preţ mai bun, deoarece românii plătesc printre cele mai mari preţuri cerute de ruşi vreunui stat din Europa.

Nu se știe când, însă această creştere a costului trebuie să se vadă şi în factură. Este clar că această creştere a costului cu gazele de import va afecta profitul Romgazului, societatea românească care exploatează gaze naturale și care deja importă gaze din Rusia. Şi Petromul, o altă companie distribuitoare, importă gaze din Rusia şi ar putea să fie afectată.

O altă soluție ar putea fi ca Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei să fie de acord cu majorarea tarifelor pentru populaţie, însă Fondul Monetar Internaţional spunea luni că acest lucru nu s-ar întâmpla în următoarele şase luni până la un an.