Neagu Djuvara, despre criza imigranţilor: Europa nu este pregătită să facă faţă unei asemenea invazii

Istoricul Neagu Djuvara a susținut într-un interviu pentru Digi24 că Europa poate asimila un procent din numărul de imigranți, dar zece procente înseamnă enorm pentru orice cultură, iar continentul nu are cum să fie pregătit să facă față unei asemenea invazii.

29 aug. 2015, 09:45
Neagu Djuvara, despre criza imigranţilor: Europa nu este pregătită să facă faţă unei asemenea invazii

„Nu sunt indo-europeni, sunt deci o etnie foarte deosebită, ceea ce ne apropie de problema din sfârşitul Imperiului Roman, când a fost invadat de populaţii din Africa, Asia. Trăim un lucru ca acum 2000 de ani, a invaziei Europei, care de bine, de rău, se cam unificase„, a susținut istoricul.

Găsirea unei soluții în criza imigranților nu este o misiune ușoară, mai crede Djuvara.

Nu există formulă. Se va găsi, fiindcă totdeauna istoria găseşte soluţii, dar ele pot fi şi dramatice. Anume să se schimbe profilul Europei În mod foarte sensibil. Când avem mase, milioane de turci, algerieni, de nişte naţii foarte diferite de europenii noştri, se pot întâmpla fenomene de refuz„, a spus istoricul.

CITEŞTE ŞI Criza imigranţilor, discutată în Parlament: „Sunt semnale că ar putea să intre şi în România”

Acesta a mai comentat și exodul românilor din ultimii 25 de ani.

Românul, timp de veacuri, răspundea formulei Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-i în ţara mea. Or, în mod extraordinar, într-o singură generație, generația copiilor mei, ca să spun aşa, au descoperit că e mai bine în altă parte. Dar asta e o preschimbare a mentalului colectiv. Noi, timp de veacuri, am fost stabili pe colțul ăsta, arcul carpatic şi Marea Neagră, şi Dunărea. Suntem nemișcați de 5.000 de ani și acum ne plimbăm în lumea întreagă și avem dorința de a ne stabili în altă parte„, a explicat Neagu Djuvara.