Nedreptate STRIGĂTOARE la cer. Are handicap accentuat şi primea pensie alimentară 1 leu pe lună

Un bărbat în vârstă de 40 de ani, din comuna suceveană Vicovu de Sus, încadrat la grad de handicap mintal accentuat, a încasat în ultimii ani pensie alimentară de numai 1 leu.

01 mart. 2014, 13:06
Nedreptate STRIGĂTOARE la cer. Are handicap accentuat şi primea pensie alimentară 1 leu pe lună

Totul a ieşit la iveală zilele trecute, când bărbatul s-a prezentat la Casa Judeţeană de Pensii Suceava, după ce a văzut că nu mai primeşte pensia de 1 leu. I s-a explicat că în condiţiile în care tatăl său, Arcadie Bodale, a decedat în decembrie 2013, ultima pensie alimentară a primit-o în ianuarie 2014.

Potrivit monitorulsv.ro, Vasile Costea s-a născut cu probleme de sănătate şi este încadrat la gradul de handicap accentuat. Pentru problemele de sănătate pe care le are primeşte o pensie de 234 de lei, la care se adăuga pensie alimentară de 1 leu.  În fiecare lună Casa Judeţeană de Pensii Suceava a emis pe numele lui cupon de pensie pentru câte 1 leu. Bărbatul a primit aceşti bani din pensia tatălui său, după ce acesta a divorţat de mama sa.

Citeşte şi REVOLTĂTOR: Are un picior amputat, dar e pus pe drumuri pentru pensie. „Vor să vadă dacă mi-a crescut la loc”

Totul s-a făcut în baza unei hotărâri a Judecătoriei Rădăuţi de la începutul anilor 1990.

Referitor la cum s-a ajuns în această situaţie, cei de la Casa de Pensii precizează că pensia alimentară nu a fost modificată deoarece fiul nu a cerut în instanţă actualizarea sumei.

De precizat că Vasile Costea primea pensie alimentară şi la 40 de ani deoarece este persoană cu handicap, iar în cazul acestora ajutorul financiar se acordă pe tot parcursul vieţii.

La polul opus bărbatului din Suceava, Gheorghe Bălăşoiu, fostul comandant al Penitenciarului Colibaşi, deţine încă recordul de cea mai mare pensie din ţară. Acesta primeşte peste 30.000 de lei pe lună. Pe locul doi în top se află un bucureştean care încasează o pensie lunară de 25.000 de lei.

Aceste cazuri vin în contextul în care, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, sistemele de pensii din Europa centrală şi de Est, trebuie schimbate imediat, pentru a putea suporta şi viitoarele generaţii de pensionari.

Citeşte şi Raport de COŞMAR al Băncii Mondiale despre sistemul de pensii din România