Negocieri EŞUATE între sindicate şi premier. Hossu: Guvernul insistă pentru transferul de taxe sociale

Negocierile dintre reprezentanţii principalelor confederaţii sindicale şi Guvernul condus de Mihai Tudose, la Palatul Victoria, pe tema renunţării la transferul taxelor sociale de la angajatori la angajaţi au eşuat. "Guvernul nu doreşte să facă o soluţie, să găsească alte alternative şi insistă pentru transferul de taxe sociale", a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, după întâlnirea de la Guvern. Şi preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că "acest gest va transforma Romania (...) într-un paradis fiscal".

RomaniaTV.net
06 oct. 2017, 07:41
Negocieri EŞUATE între sindicate şi premier. Hossu: Guvernul insistă pentru transferul de taxe sociale

Liderii confederaţiilor sindicale au ieşit nemulţumiţi, după mai bine de trei ore, de la negocierile cu premierul Mihai Tudose pe tema transferului plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că „România va deveni o ladă de gunoi din punct de vedere al comdiţiilor”.

„Romania va deveni o lada de gunoi din punct de vedere al conditiilor si implicit se va crea un dumping. In loc ca angajatorul sa plateasca pentru conditii deosebite sau speciale, grupa I sau II de munca, practic va fi salariatul care va scoate din buzunar ca sa isi plateasca prostia aceea de loc de munca, care nu corespunde conditiilor si standardelor normale. Niciunde nu mai exista chestiunea asta cu transferul integral. Noi am intrat cu poziţia că nu se poate face transferul de taxe sociale, unanim revocate. În afară că afectează bugetarii, îi vor afecta şi pe cei din sectorul privat. Guvernul insistă legat pe pachetul de transfer de taxe, salarizare bugetară, legea pensiilor. Vreau să vă spun că deja mă îngrozesc consecinţele acestui lucru. O nouă modificare precum cea de la Legea Salarizării, va fi o nouă păcăleală pentru majoritatea cetăţenilor. Li se va spune vă mărim valoarea punctului de pensie, dar prin calcule vor fi pensii mai mici. (…) A rămas că Guvernul nu doreşte să facă o soluţie, să găsească alte alternative şi insistă pentru transferul de taxe sociale. De fapt, transferul de taxe nu face decât ca de la salariaţii cu niveluri mic şi de la salariaţii din privat să ia o parte din bani ca să acopere găurile din structura bugetului de stat. (…) A rămas că va fi o nouă discuţie, după ce Guvernul va discuta cu angajatorii, întrucât premierul crede că le va putea lua angajamentul că toţi angajatorii din România, reprezentaţi de confederaţiile patronale, vor face majorarea cu 23% ca să nu existe un efect negativ pe salariile respective. Cum s-au înşelat la legea Salarizării, (…), calculele sindicale arată că aproape 100.000 de salariaţi vor vea veniturile micşorate de la 1 ianuarie 2018″, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, după întâlnirea cu premierul Mihai Tudose, pe tema trasferării contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: Legea salarizării nu se poate aplica fără transferul contribuţiilor

Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a declarat vineri, dupa discuţia de la Palatul Victoria cu reprezentanţi ai Guvernului, că un astfel de gest va transforma Romania intr-un „paradis fiscal”.

„Acest gest va transforma Romania (…) intr-un paradis fiscal. (…) Veniti, ma, pentru ca in Romania singura obligatie pe care o mai aveti fata de piata muncii e aceea de a retine contributiile si a le vira catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale”, a spus Dumitru Costin, citat de Hotnews.

Costin s-a aratat nemultumit si de faptul ca, in urma cu doua saptamani, tot in urma unei negocieri la Guvern, s-a promis trecerea pe hartie a „conceptului descris efectiv, solutiile, impact si asa mai departe”.

„Asa cum dvs nu ati vazut inca nimic nici eu nu am vazut”, le-a spus liderul BNS ziaristilor.

Intrebat care a fost pozitia ministrului Finantelor, Ionut Misa, la aceste discutii, Dumitru Costin a raspuns: „Ministrul Finantelor s-a facut remarcat prin lungi perioade de tacere”.

Din delegația sindicală prezentă la Guvern au făcut parte: Bogdan Hossu — președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, Simion Hăncescu — președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Leonard Bărăscu — președintele Federației SANITAS și Anton Hadăr — președintele sindicatului Alma Mater.

Citeşte şi: Sindicaliştii Sanitas protestează în faţa Ministerului Finanţelor

Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că revendicările sindicatelor vor fi analizate și se caută soluții de rezolvare a problemei.

„A rămas stabilit ca să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetare şi să se găsească soluţii legate de acest lucru. În acest sens, a rămas ca vineri dimineaţă, la ora 10.00, toate confederaţiile sindicale să avem o întâlnire cu domnul prim-ministrul şi restul colegilor dumnealui pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, legea 62, modificarea, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele care au implicaţii în construcţia legislativă şi în termen de o lună reprezentanţii angajatorilor şi angajaţilor cu echipa respectivă să finalizeze un proiect de act normativ care să facă modificarea legii dialogului social”, a declarat Bogdan Hossu, după întâlnirea cu premierul Tudose.

„Nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer. Găsim o soluţie de compensare sau de implementare a legii salarizării, dacă se poate să nu mai facem acest transfer, să vedem cum compensăm. De vineri avem un grup de lucru, trebuie să vorbim cu toate confederaţiile sindicale, să fie toată lumea de acord”, a declarat premierul Mihai Tudose.