Negocierile de la Kiev pe tema GAZULUI rusesc pentru UCRAINA încheiate FĂRĂ REZULTAT se REIAU

Negocierile în problema livrărilor de gaze desfăşurate sâmbătă la Kiev între Rusia şi Ucraina, cu medierea UE, care s-au încheiat fără rezultat şi fără un termen pentru o nouă rundă de discuţii pe acest subiect se reiau duminică seara, la Kiev, după cum au informat reprezentanţii Naftogaz. 

RomaniaTV.net
15 iun. 2014, 08:38
Negocierile de la Kiev pe tema GAZULUI rusesc pentru UCRAINA încheiate FĂRĂ REZULTAT se REIAU

Negocierile cruciale în problema gazelor dintre Rusia şi Ucraina, cu medierea UE, vor fi reluate duminică la Kiev, la ora 19,00 (16,00 GMT), a anunţat un purtător de cuvânt al companiei ucrainene Naftogaz. ‘Negocierile au fost fixate pentru ora 19,00. Negociatorii vor fi aceiaşi’, a declarat Aliona Osmolovska, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, şi comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, au demarat sâmbătă la Kiev negocieri în încercarea de a soluţionarea diferendul dintre Moscova şi Kiev cu privire la livrările de gaze naturale ruseşti pentru Ucraina. Discuţiile de sâmbătă s-au încheiat însă fără rezultat.

Punctul nevralgic între Moscova şi Kiev îl constituie datoriile acumulate de Ucraina pentru livrările de gaze. Moscova a cerut în mod ultimativ Kievului să achite până luni, 16 iunie, 1,95 de miliarde de dolari, plus alte 1,85 de miliarde de dolari până la data de 26 iunie, ameninţând că, în caz contrar, livrările de gaze vor fi sistate începând de luni.

”Negocierile de sâmbătă de la Kiev s-au încheiat la Ministerul ucrainean al Energiei, în jurul orei 03,00 noaptea, ora Moscovei, fără rezultat. Noi termene de negocieri nu au fost fixate”, informau autorităţile ucrainene.

Anterior, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, şi ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, au anunţaseră că negocierile vor continua şi pe parcursul zilei de duminică, oficialul european apreciind că sunt şanse pentru a se ajunge la o înţelegere.

Citeşte şi Ucraina vrea să importe gaze din România

Negocierile de la Kiev survin după eşecul reuniunii de miercuri de la Bruxelles, la care Ucraina a refuzat oferta Rusiei privind un preţ de 385 de dolari pentru mia de metri cubi, ceea ce ar însemna o reducere a tarifului cu 100 de dolari. Guvernul de la Kiev s-a arătat dispus să achite doar tariful de 268 de dolari, aplicat până anul trecut în luna decembrie.