Negocierile de la Minsk. Poroşenko şi Putin au ajuns la un ACORD PARŢIAL privind criza din Ucraina – UPDATE

Negocierile de la Minsk privind pacea în Ucraina continuă. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi cel rus Vladimir Putin au făcut un "progres uriaş" în negocierile cu privire la criza din Ucraina, ajungând la un acord asupra a 80% - zece puncte - din document. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat joi că un acord a fost încheiat la Minsk pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând de duminică, 15 februarie, relatează Russia Today.

12 feb. 2015, 07:21

UPDATE: Punctele prevăzute în documentul negociat la Minsk sunt următoarele, potrivit pravda.ru.

– Retragerea de arme grele ar trebui să înceapă cel târziu a doua zi după încetarea focului și să fie finalizate în termen de 14 zile;

– Zona de siguranță pentru artilerie grea în Donbas ar trebui să fie de la 50 la 140 km;

– OSCE ar trebui să asigure monitorizarea și verificarea încetării focului din prima zi de retragere a tehnicii militare;

– Reforma constituțională în Ucraina ar trebui să aibă loc până la sfârșitul anului 2015;

– Retragerea de pe teritoriul Ucrainei a armlor străine şi a echipamentului militar trebuie să aibă loc sub supravegherea OSCE.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroșenko, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, preşedintele Franței, Francois Hollande, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-au întâlnit la Minsk pentru a pune la punct un acord pe tema conflictului ucrainean. Negocierile maraton dintre preşedinţii Rusiei, Ucrainei, Frantei şi cancelarul german începute miercuri seară la Minsk au durat aproximativ 14 ore. Cei patru lideri au încercat să ajungă la o înţelegere privind un plan de pace pentru Ucraina care, chiar în pragul negocierilor, a fost, miercuri, din nou ţinta violenţelor  sângeroase ale separatiştilor proruşi.

Potrivit DPA, citată de Agerpres, cei patru lideri au ajuns la un acord conform căruia, în următoarele 48 de ore, urmează să intre în vigoare un armistițiu, adică în data de 14 februarie.

„Cred că am căzut de acord asupra unui mare lucru. Am convenit o încetare a focului începând de la ora 00:00 în 15 februarie „, a anunțat Vladimir Putin, citat de Russia Today.

Agenția germană de presă menționează că acordul nu a fost încă semnat de liderii separatiști din Lugansk și Donețk. Liderii „separatişti de la Doneţk Denis Puşilin şi Lugansk Vladislav Deinego se întâlnesc separat cu reprezentanta OSCE Heidi Tagliavini, ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov şi fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima. 

Armistiţiul intră în vigoare în 48 de ore de la semnare. O sursă diplomatică rusă a declarat pentru RIA Novosti că, în cadrul convorbirilor, a fost realizat un progres ‘uriaș’. Conform acesteia, proiectul documentului final a fost convenit de către cei patru lideri în proporție de 80% și conține 10 puncte.

După semnarea acestuia de către participanții la summitul ‘ultimei șanse’, așa cum a fost denumită de presa internațională reuniunea de la Minsk, documentul va fi trimis pentru a fi examinat și aprobat de către aşa-numitul „Grup de Contact” format din reprezentanți ucraineni, ruși, ai liderilor separatiști și OSCE.

Pe lângă armistițiu, documentul cu privire la Ucraina mai prevede retragerea armamentului greu și crearea unei zone de securitate.