Nelu Iordache a scăpat de o condamnare de 12 ani şi 6 luni în Dosarul Blue Air. CCR a constatat că faptele s-au prescris

Curtea de Apel Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Nelu Iordache, fiind anulată o pedeapsă de 12 ani şi 6 luni închisoare primită de acesta la instanţa de fond în dosarul delapidării companiei de transport aerian Blue Air.

22 ian. 2023, 12:25
Nelu Iordache a scăpat de o condamnare de 12 ani şi 6 luni în Dosarul Blue Air. CCR a constatat că faptele s-au prescris
Nelu Iordache a scăpat de o condamnare de 12 ani şi 6 luni în Dosarul Blue Air. CCR a constatat că faptele s-au prescris

Nelu Iordache a scăpat de o condamnare de 12 ani şi 6 luni în Dosarul Blue Air. Judecătorii susţin că faptele de care era acuzat Nelu Iordache s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale adoptată în mai 2022, anunţă Agerpres.

Curtea Constituţională a declarat, pe 26 mai 2022,  caneconstituţional un articol din Codul Penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a stabilit că, între 25 iunie 2018 şi 30 mai 2022 nu a existat o legislaţie în vigoare care să permită întreruperea prescrierii faptelor în cazul dosarelor penale.

Citeşte şi: Dorin Cocoş şi foştii şefi ai ANRP scapă de dosarul retrocedărilor. Faptele s-au prescris

De această reglementare vor beneficia mii de inculpaţi. Printre cei care au scăpat deja de condamnări se află Dorin Cocoş, Mihai Chirica sau foşti şefi din ANRP, iar alţii au ieşit din închisoare, ca Adrian Mititelu şi Bogdan Olteanu.

„În baza art.16 alin.1 lit.f C.pr.pen. rap. la art.153, 154 alin.1 lit.b C.pen., la decizia nr. 358/2022 a Curţii Constituţionale, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Iordache Nelu pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În baza art.16 alin.1 lit.f C.pr.pen. rap. la art.153, 154 alin.1 lit.d C.pen., la decizia nr.358/2022 a Curţii Constituţionale, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Iordache Nelu pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată”, se arată în decizia magistraţilor de la CAB.

Pe de altă parte, judecătorii au admis, în parte, acţiunea civilă formulată de statul român, reprezentat de ANAF, şi i-a obligat în solidar pe Nelu Iordache, Ali Imad şi compania Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.972.252 lei reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligaţiile accesorii. Decizia instanţei este definitivă.

Citeşte şi: Tribunalul Călăraşi a încetat procesul împotriva inculpaţilor din dosarul „Nana”, ca urmare a deciziilor CCR în privinţa prescripţiei

Nelu Iordache se află în prezent în penitenciar, unde execută o condamnate definitivă de 11 ani şi 9 luni de închisoare într-un dosar legat de fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad. Acesta mai are o condamnare definitivă de 6 ani pentru nereguli în modernizarea Transalpina.