Nelu Iordache, cercetat în libertate în dosarul deturnării de fonduri

Nelu Iordache va fi cercetat în libertate în dosarul deturnării de fonduri. "Regele asfaltului" a părăsit sediul DNA, după aproape 6 ore de audieri maraton. Procurorii îl acuză pe afacerist că a deturnat milioane de euro din bani europeni.

RomaniaTV.net
30 nov. 2012, 06:26
Nelu Iordache, cercetat în libertate în dosarul deturnării de fonduri

Nelu Iordache este cercetat pentru deturnare de fonduri europene. El a fost audiat, în noaptea de joi spre vineri, la sediul DNA, şi a stat de vorbă cu procurorii aproape şase ore.

Iordache a fost audiat începând cu ora 2.00, împotriva sa nefiind luată, cel puţin deocamdată, nicio măsură preventivă.  Omul de afaceri va mai fi însă chemat pentru noi audieri.

În acelaşi dosar ar fi vizate alte şase persoane, potrivit unor surse judiciare.

Nelu Iordache a fost audiat după ce anchetatorii au percheziţionat în Capitală, timp de peste 12 ore, sediul firmei Romstrade deţinută de acesta.

În cadrul acestui dosar, procurorii anticorupţie au ridicat documente, calculatoare şi laptopuri de la sediul din Bucureşti al firmei Romstrade deţinută de Nelu Iordache.

Percheziţiile au început joi dimineaţă, la sediul firmei Romstrade fiind prezent şi omul de afaceri, însoţit de avocatul său. Ulterior, Nelu Iordache a fost dus la sediul DNA pentru audieri. Alte percheziţii au avut loc şi la sediul CNADNR.

Dosarul vizează posibile deturnări de fonduri în cazul lucrărilor la autostrada Arad-Nădlac.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Nelu Iordache s-a asociat cu firme portugheze pentru a realiza segmentul de autostradă Arad-Nădlac, iar acestea ar fi sesizat mai multe instituţii, printre care şi Comisia Europeană, din cauza unor nemulţumuri apărute în privinţa lucrărilor.

CITEŞTE ŞI: Ponta, despre percheziţiile la Romstrade şi Blue Air: N-am detalii din dosare, numai Băsescu ştie

Sursele citate au precizat că prejudiciul în acest caz ar fi de aproximativ şase milioane de euro.

Un raport al Departamentului pentru Luptă Antifraudă arată că Nelu Iordache, care deţine şi compania Blue Air, şi Romstrade au deturnat şase milioane de euro din fondurile europene destinate construcţiei autostrăzii Nădlac-Arad, omul de afaceri utilizând două milioane de euro pentru achiziţionarea unui avion Boeing 737.

Tot din banii pentru autostradă, un asociat al lui Iordache ar fi cumpărat terenuri în localitatea Adunaţi Copăceni, unde dorea să realizeze un aeroport, scrie Gândul.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nadlac-Arad, încheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.