Nelu Tăraru, replică pentru PSD: Niciodată un român nu a fost luat de pe stradă pentru un simplu strănut

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că România rămâne pe acelaşi trend de creştere uşoară a numărului de cazuri de COVID-19. Tătaru i-a dat şi replica preşedintelui interimar al Senatului Robert Cazanciuc, care a spus că legea carantinei şi izolării, în varianta propusă de Guvern, creează condiţii ca oamenii să poată fi luaţi de pe stradă pentru un simplu strănut. "Niciodată un român nu a fost luat de pe stradă pentru un simplu strănut", a spus Nelu Tătaru la Digi24.

RomaniaTV.net
12 iul. 2020, 10:27
Nelu Tăraru, replică pentru PSD: Niciodată un român nu a fost luat de pe stradă pentru un simplu strănut

„Rămânem pe acelaşi trend de creştere uşoară după măsurile de relaxare, suntem în perioada estivală, suntem în perioada de vacanţe, există aglomerări umane şi atunci există şi transmitere”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi 24.

El a precizat că această creştere vine după ce în urmă cu o lună România era pe un trend descendent.
„În urmă cu patru săptămâni, eram pe un trend descendent şi preconizam o viaţă cvasinormală la sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august. Avem patru săptămâni în care avem o creştere, avem patru săptămâni în care avem trei etape de măsuri de relaxare, avem weekenduri prelungite în care avem sezon estival, dorinţa populaţiei de a-şi gestiona nişte concedii şi atunci trebuie gestionat un pic mai diferit. Rămâne doar ca această perioadă să fie completată şi de respectarea acelor reguli de distanţarea fizică, portul măştii în spaţii închise şi reguli de igienă”, a spus ministrul Sănătăţii, citat de news.ro.

Citeşte şi: Cum vrea PSD să modifice legea privind carantina şi izolarea. Cazanciuc: Guvernul Orban a scăpat situaţia de sub control

Tătaru a avertizat că „suntem la nivelul lunii aprilie, vârful a fost pe 29 aprilie, suntem la nivelul lunii aprilie în acest moment”.

„Dacă o anumită idee nu se propaga în spaţiul public şi nu era împrăştiată într-un mod agresiv chiar de factori politici care vreau să cred că rămân responsabili, ar fi trebuit ca în acest moment să fim la baza pantei descendente şi să nu trecem printr-o a doua cocoaşă a primului val pandemic”, a menţionat Nelu Tătaru.

În opinia lui Nelu Tătaru, marea problemă în momentul de faţă o reprezintă creşterea numărului de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă.
„Persoanele care au o anumită gravitate a bolii sunt cele care sunt la Terapie Intensivă, acolo este sistemul care la un moment dat dacă numărul de pacienţi creşte, poate ajunge la o suprapopulare şi poate pune în dificulate sistemul medical. Sunt cazurile severe, critice care necesită suport ventilator.(…) Au fost în aceste ultimele două săptămâni spitale care au necesitat transferul de pacienţi din Terapie Intensivă, în alt spital sau în alte secţii de Terapie Intensivă. (….) Rămâne o problemă detaşarea cadrelor medicale care odată cu legea care trebuie să iasă din Parlament sperăm să o rezolvăm ca să nu mai transferăm pacienţii dintr-un spital în altul”, a explicat Nelu Tătaru.

Citeşte şi: Noi restricţii la graniţele României. Sunt vizaţi şi românii. Anunţ de ultima oră de la Budapesta

Ministrul Sănătăţii a avut şi o replică pentru preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc. El a menţionat că niciun român nu a fost luat de pe stradă pentru un simplu strănut, cum a spus senatorul PSD Robert Cazanciuc.
„Niciodată un român nu a fost luat de pe stradă pentru un simplu strănut,cel puţin din partea corpului medical. Acel pacient s-a prezentat la medicul de familie sau la o unitate medicală unde a fost evaluat, testat, evaluat radiologic, biologic şi s-a decis patologia”, a menţionat Tătaru.

Întrebat dacă absenţa legii privind carantina şi izolarea creează probleme autorităţile, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Ne creează probleme. Noi tratăm o boală transmisibilă. Boala transmisibilă înseamnă că trebuie să existe un moment în care cineva care transmite să rămână izolat, că este acasă, că este într-un spaţiu în spital, dar el trebuie să rămână izolat. Neexistând pârghia legală pentru acest lucru ne confruntăm cu o transmitere continuă şi accentuată”.