Nelu Tătaru, anunţ despre scăderea numărului de infecţii cu noul coronavirus. „Va fi după a doua jumătate a lunii mai”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat, joi, la România TV că, din estimările specialiştilor, se va înregistra diminuare a amplorii epidemiei generate de noul coronavirus după a două jumătate a lunii mai. El a avertizat, însă, că este posibil că avem parte de perioade grele cu cazuri grave, dar "dacă trăim din frică, rezultatele vor fi nefaste".

RomaniaTV.net
02 apr. 2020, 18:36
Nelu Tătaru, anunţ despre scăderea numărului de infecţii cu noul coronavirus. „Va fi după a doua jumătate a lunii mai”

În cadrul emisiunii „Punctul culminant”, Nelu Tătaru i-a explicat jurnalistului Victor Ciutacu faptul că a mers în zonele considerate focare ale epidemiei generate de noul coronavirus.

„Ieri am fost la Arad. Este o situaţie la începutul Sucevei. Zic că am prins din timp Aradul. Avem şi acolo personal medical afectat. Nu este un focar atât de accentuat ca Suceava. Este un început, dar poate fi menţinut în focare răsleţe”, a explicat Nelu Tătaru, la România TV.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre modul în care ar putea evolua epidemia de coronavirus în România.

„O relaxare va fi după a doua jumătate a lunii mai. Vom avea un vârf spre sfârşitul lunii aprilie”, a spus ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă este posibil că fie închise oraşe precum Aradul sau Deva din cauza răspândirii cazurilor de COVID-19, ministrul Sănătăţii a precizat că „atunci când dinamica din focar ne arată o transmitere accentuată şi locuitorii au o mişcare în afara focarului, atunci închidem acea localitate”.

Nelu Tătaru, despre motivele demisiei managerului Spitalului Judeţean Suceava: „Depăşit de situaţie”

Despre demisia managerului Spitalului Judeţean Suceava, ministrul Sănătăţii susţine că Florin Filip a fost „depăşit de situaţie”.

„Domnul manager nu a putut face faţă. Era o perioadă de o săptămână în care solicitările au fost satisfăcute din partea Ministerului. Domnul manager şi-a arătat neputinţa. Nu a putut controla o activitate din spital.”, a menţionat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii susţine că noua conducere militară a Spitalului va putea salva unitatea medicală.

„Spitalul mai poate fi salvat. Acest spital trebuie să preia o rigorizate militară în care fiecare secţie îşi va evalua personalul. După o evaluare a fiecărei secţii, vom vedea cât personal este valid. (…) Astăzi nu s-a putut face nicio preluare exactă pentru că nu era nicio precizere a unui necesar, măcar pentru o săptămână”, a explicat ministrul, la România TV.

Nelu Tătaru a afirmat că în acest moment Spitalul din Suceav este „ca activitate este foate jos”.

„Avem un personal demoralizat, avem nişte pacienţi care populează spitalul în condiţiile unui oraş. Ar trebui reevaluată total activitatea”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Cea mai neagră zi din România: 23 de decese de CORONAVIRUS anunţate azi. Bilanţul a ajuns la 115 morţi