Nelu Tătaru anunţă suplimentarea paturilor la ATI: Vor fi operaţionalizate 280 de paturi la terapie intensivă

Nelu Tătaru a anunţat, miercuri seară, în cadrul şedinţei de Guvern că au fost introduse 24 de spitale în rândul celor suport COVID şi urmează să fie operaţionalizate 280 de paturi la terapie intensivă, într-o perioadă care va varia între 7 şi 21 de zile.

18 nov. 2020, 20:12
Nelu Tătaru anunţă suplimentarea paturilor la ATI: Vor fi operaţionalizate 280 de paturi la terapie intensivă

Întrebat de premierul Ludovic Orban cum stăm cu suplimentarea paturilor la ATI, în condiţiile în care nu observăm o scădere a numărului de infectări, Nelu Tătaru a anunţat că urmează să fie operaţionalizate 280 de paturi la terapie intensivă.

„Sub coordonarea dumneavoastră, în ultimele 3 zile am făcut o evaluarea la nivel naţional şi în Bucureşti a situaţiei evoluţiei pandemiei şi am căutat suplimentarea paturilor de terapie intensivă la nivel naţional şi în Bucureşti. Astăzi, am introdus în ordinul 555/2020 încă 24 de unităţi medicale în totalitate sau doar cu o parte de ATI, urmând în 7 până la 21 de zile să operaţionalizăm 280 de paturi de terapie intensivă.

După evaluarea fiecărui spaţiu în parte de echipele de la inspecţia sanitară de stat, ISU şi cele de la ANMDR, vom face şi avem în evaluare şi necesarul de personal pentru a putea operaţionaliza aceste 280 de paturi. Fiecare unitate sanitară verificată în ATI primeşte un plan de conformare, de măsuri, iar la sfârşitul săptămânii avem un prim raport cu unităţile care au fost verificate”, a declarat Nelu Tătaru în şedinţa de Guvern.

Nelu Tătaru a făcut anunţul: spitalele Cantacuzino și Sfântul Ștefan din București devin unități suport COVID

Nelu Tătaru a făcut publică decizia pe fondul creșterii numărului de cazuri de coronavirus, care a ajuns la punctul critic în sistemul sanitar din România.

„În Bucureşti avem Sfântul Ştefan şi Spitalul Cantacuzino pe care le operaţionalizăm ca suport COVID. Am transmis către DSP-uri să facă evaluarea acestor spitale şi odată cu această evaluare să avem evaluarea tehnică a tot ceea ce înseamnă utilităţi, cum ar fi surse de oxigen, sau potenţialul de energie electrică. La nivelul celulei de criză de la nivelul MAI este acea evaluare a personalului a celor şase specializări care în acest moment sunt în prima linie. În funcţie de solicitările pe care le avem în teritoriu, mobilizăm. Există o evaluare a personalului de la fiecare unitate medicală care poate fi disponibilizat. Există o evaluare în fiecare judeţ, în contextul în care este nevoie în judeţele limitrofe, se pot face detaşări”, a spus ministrul Sănătăţii.

În Capitală se regăsesc în fiecare zi chiar și 1.000 de noi cazuri de coronavirus, iar unii pacienți au fost transferați în provincie pentru că nu mai erau locuri, în special pe secțiile de terapie intensivă, pentru a primi tratament.