Nelu Tătaru a dezvăluit dacă îşi dă demisia după tragedia de la Piatra Neamţ. „Nu fuge nimeni de răspundere”

Nelu Tătaru a dezvăluit dacă îşi dă demisia din funcţie, după tragedia de la Piatra Neamţ. Ministrul Sănătăţii susţine că toţi demnitarii care au condus instituţia trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru problemele grave din sistemul sanitar.

16 nov. 2020, 13:26
Nelu Tătaru a dezvăluit dacă îşi dă demisia după tragedia de la Piatra Neamţ. „Nu fuge nimeni de răspundere”
Nelu Tătaru nu îşi dă demisia demisia după tragedia de la Piatra Neamţ

Nelu Tătaru a dezvăluit dacă îşi dă demisia

Întrebat dacă ia în calcul să-şi dea demisia în urma incendiului de la Spitalul din Piatra Neamţ în care au murit 11 oameni, Tătaru a explicat că îşi va continua activitatea la conducerea Ministerului Sănătăţii.

„M-am gândit la tot ce a înseamnat această tragedie, la tot ce au însemnat acei oameni, la familiile lor. M-am gândit la tot ce a însemnat un act medical de calitate care ar trebui dat în orice unitate medicală care este în subordinea Ministerului Sănătăţii. Atunci, făcând o analiză vivazi de aceste lucruri, deciziile pe care le voi lua în continuare vor fi cele în care voi continua activitatea şi reforma sistemului medical românesc”, a afirmat Nelu Tătaru în cadrul unei declaraţii de presă, susţinute la Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Tragedia de la Piatra Neamţ. Încă un pacient din salonul morţii a pierdut lupta cu viaţa. Numărul decedaţilor a ajuns la 11

Nelu Tătaru: „Toţi ar trebui să ne simţim vinovaţi”

„Nu pleacă nimeni şi nu fuge nimeni de răspundere, dar haideţi să vedem un ministru care e de şapte luni şi haideţi să vedem 30 de ani (…) Toţi ar trebui să ne simţim vinovaţi din miniştrii care am fost pentru tot ce se întâmplă în sănătatea românească”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru, noi explicaţii după ce a spus că toţi suntem vinovaţi de tragedia de la Piatra Neamţ

„După 30 de ani în care am văzut în această pandemie ce a însemnat dezgolirea unui sistem pe care-l cunoşteam, adaptarea de la o zi la alta, în condiţiile în care, după 8 luni de zile, vedem necesarul de servicii medicale, necesarul de siguranţă pe care-l dăm atât pacientului, cât şi corpului medical, atunci ne gândim, noi, cei care am fost în Minister 30 de ani, cei care au fost în administraţiile locale, cei care au fost implicaţi politic la un moment dat şi au avut alte interese locale sau personale.

Am ajuns în acest moment. Cred că, dacă ne uităm în urmă, vedem că 30 de ani au rămas 30 de ani.

La începutul acestei pandemii tresăream oarecum că de ce sisteme medicale din ţările avansate trepidează şi urmăream martie-aprilie. Am rezistat cu acest sistem până acum, dar vedem că avem tragedii”, a explicat Nelu Tătaru.

„Faptul că la un moment dat «merge şi aşa» sau am adaptat foarte puţin în fiecare an sau am adaptat o lege a sănătăţii. Tot ce a însemnat din 1990 încoace (…) şi am adoptat o lege cu 1.500 de amendamente fără să facem o lege curată şi adevărată, fără să avem o reorganizare a Ministerului, a DSP-urilor, a spitalelor, a staţiilor de ambulanţă în toată această perioadă, cred că acest lucru ne duce ca după 30 de ani să vedem şi nişte tragedii”, a adăugat el.

Nelu Tătaru, despre demiteri în urma tragediei de la Piatra Neamţ

„Sunt două anchete la Piatra Neamţ – ancheta Parchetului General şi ancheta ISU. Aşteptăm acele rezultate. Eu, personal, când am fost sâmbătă seară la Piatra Neamţ, n-am putut intra nicăieri. Erau toate sigilate”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă managerul spitalului din Piatra Neamţ, Nelu Tătaru a afirmat că „legislaţia nu ne permite nouă, ca Minister al Sănătăţii, să mai facem demiteri”.

„Încă de la aprobarea legii 55 au revenit la autorităţile locale. Putem un control, o evaluare. Am solicitat să facem această evaluare. În evaluarea noastră trebuie să avem şi un om de la Consiliul Judeţean, o persoană desemnată care să meargă în acest corp de control”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

„Noi putem face propuneri. Ţine de cei de la Consiliul Judeţean ca spitalul să pună în practică”, a adăugat el.

De asemenea, Nelu Tătaru a spus că autorităţile iau în calcul schimbarea legislaţiei în aşa fel încât spitalele judeţene să fie coordonate de Ministerul Sănătăţii, iar autorităţile locale să rămână ordonatori de credite.

Citeşte şi : Ludovic Orban: „O să existe un plan de conformare. Am discutat despre posibilitatea decontării acestor cheltuieli din bani europeni”