Nelu Tătaru, avertisment despre COVID-19. „Urmează o lună cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri”

Ministrul Sănătăţii a explicat că autorităţile se aşteaptă la o creştere a numărului de infecţii cu noul coronavirus în următoarea perioadă, dar, cu toate acestea, apreciează că spitalele pot face faţă unei astfel de situaţii. De asemenea, Nelu Tătaru a mai declarat că va fi evaluată inclusiv capacitatea spitalelor de pediatrie de a primi şi trata pacienţi cu COVID-19, având în vedere că începe anul şcolar şi este posibilă o transmitere mai mare în rândul copiilor.

RomaniaTV.net
28 aug. 2020, 07:24
Nelu Tătaru, avertisment despre COVID-19. „Urmează o lună cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri”

„Urmează o lună cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri, în consecinţă a creşterii transmiterii comunitare. Luni va fi o ultimă zi înainte de reluarea activităţii în unităţile de deschide cu capacitate închisă, teatre, cinematografe, tocmai în acest context evaluăm capacitatea spitalelor de a gestiona o eventuală creştere. Repet ce spunem în ultima perioadă, această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în prespital, acolo unde trebuie să avem grijă să respectăm acele precauţii pentru a avea o transmitere comunitară scăzută. Noi suntem capabili să adaptăm numărul de paturi, terapii intensive, unităţi modulare, dar să nu forţăm această limită pentru a nu colmata sistemul medical”, a declarat ministrul Sănătăţii vineri, la Sfântu Gheorghe, conform News.ro.

Nelu Tătaru a afirmat că evaluarea capacităţii din secţiile de Terapie Intensivă „rămâne primordială” pentru autorităţile din domeniul sănătăţii.

„Din câte ştim cam cinci la sută din cazurile care vin vor merge în terapie intensivă. Din studiile făcute de noi o capacitate de 600 de paturi ar putea fi ocupată în condiţiile în care avem 1500 de pacienţi noi timp de 10 zile. Avem studii şi avem evaluări făcute pe anumite perioade, dar sperăm ca acele recomandări să fie respectate pentru a avea o transmitere comunitară scăzută”, a mai precizat Tătaru.

Nelu Tătaru cere evaluarea spitalelor de pediatrie odată cu începerea noului an şcolar

În contextul în care urmează să înceapă noul an şcolar pe 14 septembrie, Nelu Tătaru a anunţat că autorităţile sanitare vor face o evaluare a spitalelor de pediatrie, pentru a se cunoaşte capacitatea acestora de a trata copii infectaţi cu virusul SARS-COV-2.

Ministrul Sănătăţii spunea joi că România se află pe un platou de stabilizare a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, cu toate că joi a fost raportat un număr de 1.504 cazuri noi de COVID-19, raportat la 25.000 de teste.

„Ne aşteptăm la o scădere a numărului de cazuri, nu foarte rapidă, dar va fi o scădere de la o săptămână la alta. Am simţit acest lucru în ultimele două săptămâni, dar nu am scăpat de pericol”, a afirmat Tătaru, conform sursei citate.

Coordonatorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, Ionel Oprea, a cerut spitalelor să comunice care este capacitatea maximă pentru izolarea copiilor, pentru situaţia în care apar cazuri de COVID-19 după începerea anului şcolar.

Cum explică Nelu Tătaru redeschiderea restaurantelor, în condiţiile în care numărul infectărilor e de 10 ori mai mare decât în iunie