Nelu Tătaru contrazice OMS: "S-ar putea ca numărul de cazuri să scadă în octombrie sau în noiembrie"

Publicat: Marţi, 15 Septembrie 2020 08:15 // Actualizat: Marţi, 15 Septembrie 2020 08:15 // Sursa: romaniatv.net

Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă, transmițând că pandemia de coronavirus s-ar putea agrava în lunile următoare. Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, în cazul României evoluția va fi influențată de comportamentul românilor, acesta spunând că "lunile de foc vor fi după cum ni le facem noi”.

Potrivit lui Nelu Tătaru, modul în care românii vor respecta regulile va fi cel care va dicta evoluția pandemiei pe teritoriul României.

„Suntem în a două faza a primului val sau a doua cocoașă. Suntem în acel platou pe care intenționăm să-l menținem în aceste două săptămâni, 10 – 14 zile în care vedem efectul de la începutul școlii, efect pe care trebuie să-l vedem în rândul copiilor, dar și în rândul profesorilor.

Nelu Tătaru: "Nimeni nu îşi permite să facă experimente cu copiii şi cu profesorii. Sunt nişte reguli, trebuie să le menţinem"

Respectarea regulior ar trebui să ne lase în același platou cu creștere relativ mică de la o zi la alta. Contextul respectării regulilor rămâne cheia de boltă la tot ce va urma. Condițiile în care ducem spre începtuul de octombrie și vedem că gestionăm bine începutul acestei școli și continuarea perioadei de învățământ ne va putea face ca spre jumătatea a doua a lunii octombrie – noiembrie să avem și o scădere a numărului de cazuri. Să nu uităm că va veni sezonul rece, să nu uităm că va veni sezonul gripal, să nu uităm că există comorbidități. Trebuie să avem grijă la toate. Luni de foc vor fi după cum ni le facem noi", a afirmat Nelu Tătaru la Digi 24.

Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, primul val al epidemiei de Covid-19 nu a trecut în România. Acesta a spus că dacă se respectă regulile, s-ar putea ca numărul de cazuri să scadă în a doua jumătate a lunii octombrie sau în noiembrie.

Cum explică Tătaru că în Germania se poate și fără mască la școală, și în România nu

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că în acest moment nu este cazul să lase la latitudinea școlilor decizia privind obligativitatea purtării măștilor în timpul orelor, iar acest lucru se întâmplă în unele școli din Germania pentru „că au un anumit standard” și au și „clase mari”.

Întrebat la Digi 24, dacă ar avea curajul să lase şcolilor deciziile privind purtarea măştii sau cântatul la orele de muzică, precum în landul Baden-Württemberg din Germania, a afirmat că, până acum, la noi în ţară, respectarea regulilor a dus la "rezultate bune şi ne ajută să trecem peste acest moment pandemic".

Citeşte şi Alertă maximă în prima zi de şcoală. Autorităţile au descoperit 114 tipuri de măşti neconforme

"Mă repet. Nu facem experimente. Ne-am asumat ca minister, ca guvern, ca administraţie să trecem de această pandemie şi să trecem cu cât mai puţine îmbolnăviri şi cu cât mai puţine victime. Nu ştiu dacă cineva îşi poate permite - Guvernul României nu - să facă experimente în acest moment. În acest moment avem nişte reguli impuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, nişte ordine comune Ministerul Educaţiei - Ministerul Sănătăţii pe care toţi într-un parteneriat suntem obligaţi să le respectăm", a spus ministrul.

Tătaru consideră că şcolile amintite "au un anumit standard" şi pledează pentru purtarea măştii şi în exterior "când avem grupuri şi avem aglomerări umane". "Eu am văzut acele şcoli. Sunt şcoli care au un anumit standard. Menţin şi cubajul, menţin şi distanţa şi atunci pot încerca şi distanţa. Au clase mari, au o distanţare care le permite să nu poarte acea mască în timpul orelor. Acea mască o vor purta la ieşirea în pauză, pe culoare, la ieşirea în curtea interioară, acolo unde se formează acele aglomerări. (...) Şi noi şi celelalte ţări explicam foarte clar în ce măsură se poate sta fără o mască. La început era în exterior. Dar atunci când avem grupuri şi avem aglomerări umane şi în exterior, purtăm o mască. Acolo unde nu putem respecta o distanţare fizică, purtăm o mască", a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
nelu tataru OMS Organizația Mondială a Sănătății
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8744
RON
24 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H