Nelu Tătaru, la Constanţa: Dacă e necesar, vor intra şi spitale private în circuitul COVID-19

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi, la Constanța, că urmează 3-4 săptămâni „grele” pentru România, în care se încearcă atingerea unui platou al infectărilor cu noul coronavirus. În acest context, oficialul a spus că, la nevoie, vor fi integrate și spitalele private în circuitul de tratare a pacienților COVID-19.

RomaniaTV.net
29 oct. 2020, 08:11
Nelu Tătaru, la Constanţa: Dacă e necesar, vor intra şi spitale private în circuitul COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat că în acest moment sunt pregătite 1.200 de locuri pentru Terapie Intensivă – peste 800 fiind ocupate – şi până la finalul lunii speră să existe încă 200 de paturi. Tătaru a explicat că paturile de Terapie Intensivă – unde ajung cele mai grave cazuri – se eliberează doar prin vindecare sau prin deces.

„Avem 3-4 saptamani grele, incercam sa limitam numarul infectiilor si sa ajungem la un platou. Vedem lockdown-uri in Europa (…) In masura in care vom avea un necesar de paturi, vor intra si spitalele private”, a spus ministrul.

„Suntem pe un camp de lupta. Noi gestionam partea de spital. In prespital se face transmiterea. Suntem de 8 luni pe acest front si suntem aceiasi”, a mai spus Nelu Tătaru.

 

Pacienţii cu simptome specifice COVID-19 care ajung la Urgenţe vor fi testaţi şi cu teste rapide de detecţie a antigenelor SARS CoV-2, în funcţie de rezultat urmând să fie izolaţi, menţinuţi în zona tampon sau trimişi acasă, până la aflarea rezultatului testului RT-PCR. Persoanele confirmate cu noul coronavirus prin testul RT-PCR trebuie să informeze medicul de familie, care le va lua în evidenţă şi le va monitoriza starea de sănătate, urmând să transmită fişa de monitorizare către DSP. După evaluarea telefonică de către medicul de familie, se va stabili dacă pacientul poate rămâne acasă, dacă trebuie să fie evaluat în spital sau dacă necesită internare. Totodată, având în vedere că medicii de familie vor prelua monitorizarea pacienţilor asimptomatici, se va modifica fluxul informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS CoV- 2.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri 5.343 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, 107 decese şi 861 de persoane internate la Terapie Intensivă, fiind cel mai grav bilanţ zilnic de la declanşarea pandemiei de COVID-19. Printre cei decedaţi se află şi un băieţel de 4 luni, cu mai multe afecţiuni asociate, din Sibiu. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a urcat în Bucureşti la 3,81, după ce marţi scăzuse. În Cluj, valoarea acestui indicator este peste 4.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost joi, 29 octombrie a.c., într-o vizită de lucru la Constanța. Acesta a dat declarații în fața Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, vorbind despre situația actuală din municipiu dar și din județ, dacă se va impune sau nu carantina totală în România.

Situația DSP-urilor și comunicarea testelor

Întrebat despre faptul că s-a auzit că DSP-urile ar fi transmis numai rezultatul testelor celor care activează în instituțiile de stat, ministrul Sănătății a răspuns: ”Facem verificări zilnic la nivelul DSP, nu neapărat numai Constanța. Raportările care se fac DSP, din informațiile mele, se fac și de la privat, nu numai de la stat.”

Precizăm că ministrul își continuă vizita și merge alături de presedintele CJ la Mangalia.

 

Declarațiile le puteți urmări aici:

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi, la Constanța, că are „speranța” unui vaccin anti-coronavirus până în luna ianuarie a anului viitor.

„Comisia Europeana are discutii cu 3 firme producatoare. Toata achizitia se face prin Comisia Europeana, la care suntem parteneri. Avem speranta pentru sfarsitul anului, inceputul anului viitor, ianuarie. In primul rand (vor primi vaccinul) cei din prima linie, personalul medical, pe urma linia doi – persoane cu risc”, a declarat Nelu Tătaru.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că livrarea potenţialelor vaccinuri COVID-19 către ţările Uniunii Europene ar putea începe cu seriozitate în aprilie. „În cel mai bun caz, companiile ar putea livra până la 50 de milioane de vaccinuri pe lună către UE”, a spus von der Leyen.

În prezent, oficialii europeni negociază cu alte companii pre-comanda unui alt miliard de flacoane.

Potrivit surselor Reuters, oficialii UE au declarat, într-o şedinţă internă, că doar o parte din populaţia Uniunii Europene poate fi vaccinată împotriva coronavirusului până în 2022. De altfel, aceştia şi-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la posibilul eşec al formulei sau la insuficienţa dozelor produse.

„Nu vor exista suficiente vaccinuri COVID-19 pentru întreaga populaţie până la finalul anului 2021″, le-ar fi transmis un oficial al Comisiei Europene diplomaţilor, luni, în timpul unei şedinţe cu uşile închise.