Nelu Tătaru, despre aglomeraţiile din spitale: „Oamenii nu trebuie puşi în pericol. Pacienţii trebuie să vină cu o programare”

Ministrul sănătății a vorbit la Digi24 despre aglomerațiile de luni de la Spitalul Județean Ploiești, dar și de la Institutul Oncologic București. Nelu Tătaru este de părere că managementul defectuos și gestionarea defectuoasă a situației sunt principalele cauze ale aglomerației.

RomaniaTV.net
26 oct. 2020, 19:21
Nelu Tătaru, despre aglomeraţiile din spitale: „Oamenii nu trebuie puşi în pericol. Pacienţii trebuie să vină cu o programare”

Nelu Tătaru a precizat faptul că la Ploiești pacienții erau ținuți inutil în secțiile de Primire Urgențe, aceștia aștepând rezultatul testelor COVID, iar acest lucru a condus la colmatarea situației.

Managementul defectuos, cauza aglomerației

Citește și:Rafila, despre organizarea alegerilor în pandemie: „Problemele care pot afecta sănătatea publică apar după procesul electoral”

”Acolo există probleme la organizare. Ce înseamnă management, ce înseamnă managementul unității de primire urgențe, unde toți bolnavii care sunt izolați au rămas acolo, fără ca pe secțiile respective să avem locuri, unde capacităm saloanele de izolare sau de cei confirmați pentru patologiile concomitente. Avem acea unitate mobilă de terapie intensivă care a fost reașezată, regândită, avem în continuare medicii rezidenți care sunt detașați și care deservesc terapia intensivă. Acolo există și a existat o problemă în care acel management n-a reașezat partea medicală, partea umană pentru a primi acea patologie Covid și a degaja terapiile intensive pentru a primi atât terapiile non-covid cât și patologii covid pe sectoare separate. Noi am avut discuții deja cu noua conducere a Consiliului Județean Ploiești și avem promisiuni că odată cu implementarea noului management vom avea și o nouă abordare a problemei”, a declarat ministrul.

Ministrul susține că momentan medicii nu sunt în situația de a alege între pacienți, deoarece există posibilitatea transferului către alte spitale. 

„Este o exprimare cred că, să-i spunem așa, la disperare. Cred că nu suntem într-o situație așa de critică încât să decidem cine și cum. Avem transferuri făcute către spitale din apropiere, avem transferuri către spitale din țară, cunoaștem situația din primire urgențe și tocmai pe acea colmatare din primiri urgențe, în condițiile în care cei izolați care așteptau confirmarea sau cei confirmați până a putea pleca către o terapie intensivă sau un spital suport Covid, rămâneau în primire urgențe. ceea ce nu era normal. Discutând cu managementul deja își arătau impotența, incapacitatea”, a explicat Nelu Tătaru.

Citește și: Raluca Turcan a făcut anunţul. Care e principala sursă de infectare cu coronavirus: N-am mai permis asta. A fost în toate analizele

Ministrul Sănătății: ”Pacienții trebuie să vină cu o programare”

Nelu Tătaru a vorbit despre aglomerația produsă astăzi la Institutul Oncologic București, explicând faptul că este vorba despre o gestionare deficitară a programărilor. De asemenea, acesta a precizat că în următoarele zile va fi trimis un control de la Ministerul Sănătății.

„Aglomerația de astăzi de la Institutul Oncologic s-a datorat aceleiași probleme pe care am găsit-o acum două sau trei luni la spitalele din București, când erau acele aglomerări și pe care am reușit să le deblocăm. Acești pacienți trebuie să vină cu o programare, acești pacienți sunt programați la ore diferite.  Ei trebuie să vină în momentul în care trebuie să intre la consult nu așteptând acele mașini sau stând afară în frig. În următoarea perioadă vom ajunge și la Institutul Oncologic, pentru că suntem în situația în care managerului interimar îi expiră contractul. Oamenii nu trebuie puși în pericol. În momentul în care deja au gestionat o perioadă de opt luni în care s-au s-au adresat foarte puțin de teama Covid-ului, și poate și din cauza precauțiilor pe care le aveau medicii, acum au venit, cred că această venire rară a pacienților către o unitate spitalicească trebuie să fie foarte protejată. Avem circuite făcute, haideți să le dăm și timpul de a sta cât mai puțin pe aceste circuite” a mai precizat Tătaru.


loading...