Nelu Tătaru: După decizia CCR, 550 de pacienţi COVID au fost externaţi în ultimele două zile

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că după ce Curtea Costituţională a României a declarat neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie, 550 de pacienţi cu COVID-19 au fost externaţi din spitale în ultimele două zile.

RomaniaTV.net
06 iul. 2020, 11:01
Nelu Tătaru: După decizia CCR, 550 de pacienţi COVID au fost externaţi în ultimele două zile

Întrebat cîţi pacienţi s-au externat după decizia CCR, Tătaru a precizat că”de ieri până azi sunt cu 550 mai puţini pacienţi în spitale”, iar dacă au solicitat acea externare, au solicitat-o pe propria răspundere şi acceptând condiţiile”.

Arafat a relatat despre cazul unui pacient care a necesitat oxigenare, ventilaţie şi a refuzat internarea la spital, a plecat acasă fiind simptomatic, pe declaraţie pe proprie răspundere, ceea ce e un risc major asupra sănătăţii sale, în primul rând.

„Colegii i-au explicat că s-ar putea să ajungă înapoi cu ambulanţa. Acestea au fost probleme cu care s-au întâlnit unii colegi”, a adăugat Arafat.

Reamintim că săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Guvernul a aprobat, luni, Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Proiectul va fi transmis la Parlament spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă.

Citeşte şi Cine va mai fi INTERNAT dacă este infectat cu coronavirus. Explicaţia lui Raed Arafat