Nelu Tătaru explică de ce pelerinii au fost lăsaţi la moaştele Sf. Parascheva. „S-a dat în spirit religios şi civic să poată intra”

Nelu Tătaru a discutat, vineri, despre incidentele produse în ziua hramului Sfintei Parascheva, la Iaşi. Ministrul Sănătăţii a afirmat că pelerinii veniţi din afara oraşului au fost lăsaţi se intre şi să se închine la racla cu moaşte "în spirit religios şi civic".

RomaniaTV.net
16 oct. 2020, 15:08
Nelu Tătaru explică de ce pelerinii au fost lăsaţi la moaştele Sf. Parascheva. „S-a dat în spirit religios şi civic să poată intra”

„În acel moment discuţiile au fost tocmai pe faptul că acei oameni au venit, au ajuns în faţă şi dacă tot au intrat în Iaşi, s-a dat în spirit religios şi civic să poată intra. Faptul că au beneficiat altfel decât am crezut noi că vor reacţiona este un lucru care trebuie evaluat şi poate organele de ordine să îşi facă datoria”, a afirmat ministrul Sănătăţii, conform Agerpres.

Nelu Tătaru a afirmat că vorbeşte din punctul de vedere al cadrelor medicale şi şi-a exprimat speranţa că legea va fi respectată.

„O să vorbesc din punctul de vedere al personalului medical cu care mă întâlnesc de peste 7 luni de zile. Şi ei au credinţa în suflet, şi dânşii tratează cu credinţă, şi dânşii se roagă la intrarea în schimb, şi dânşii se roagă când pleacă acasă, şi dânşii se roagă peste noapte ca pacientul a doua zi să fie mai bine. Credinţa o avem în suflet, iar în condiţiile în care am specificat că în acest an trebuie să adaptăm pelerinajele la pandemie şi nu pandemia la pelerinaje am spus cam totul.

Avem nişte restricţii, avem nişte reguli, avem o legislaţie – Legea 55, avem şi organe care trebuie să gestioneze respectarea acestei legi. Eu sper că vom respecta legea (…) Avem nişte reguli, avem nişte măsuri, şi nişte legi care ar trebui să se respecte. Faptul că am crezut şi credem în continuare în spiritul civic ne-a făcut să vedem că lumea nu respectă aceste reguli. Haideţi să le respectăm şi organele de ordine să îşi facă datoria”, a mai spus ministrul Sănătăţii, potrivit sursei citate.

Nelu Tătaru, despre coronavirus. „E problema întregii populaţii. În acest moment este un parteneriat”

Întrebat despre persoanele lăsate să se închine la moaşte, cu toate că nu purtau mască şi spuneau că nu cred în existenţa noului coronavirus, Nelu Tătaru a explicat că acest lucru” „dă măsura luptei pe care o ducem din luna mai, în care a apărut acel curent negaţionist, a apărut acel curent de bagatelizare a ceea ce am făcut în primele trei luni”.

„Cred că toţi trebuie să înţelegem că în acest moment este un parteneriat. Nu este doar problema MS, sau a MAI sau a Guvernului Ludovic Orban. Este problema întregii populaţii, iar partea pe care ar trebui să o facă populaţia civilă este cea mai importantă. Noi nu facem decât să îi gestionăm pe cei infectaţi, pe cei bolnavi, dar haideţi să facem ceva să nu ajungem la creştere şi mai mare”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Imagini incredibile! Mii de oameni s-au îmbulzit fără mască şi au sărutat moaştele Sfintei Parascheva

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, a oficiat, miercuri, 14 octombrie, liturghia cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva. După slujbă, pelerini veniţi din mai multe zone ale ţării  au forţat porţile de acces în curtea mitropolitană şi cordonul de jandarmi, pentru a se închina la racla cu moaştele sfintei.

Mai apoi, forţele de intervenţie s-au retras, iar la raclă au putut ajunge şi credincioşii veniţi din afara Iaşiului. Astfel au fost ignorate măsurile Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care se stipulează ca participarea credincioşilor la sărbătorile religioase să fie permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă, notează sursa citată.

Marcel Vela explică cine le-a dat voie credincioşilor să pupe moaştele Sf. Parascheva. „A fost o decizie luată de medicii epidemiologi”

Marcel Vela, ministrul de Interne, a explicat, joi, că ridicarea restricţiilor în cazul pelerinajului de la Iaşi a reprezentat „o decizie operativă, pentru a salva o situaţie care putea degenera”.

„Atunci când o decizie care e adoptată salvează o situaţie gravă, aceste decizii se iau în mod legal şi profesionist de către cei care analizează exact momentul operativ de la o anumită situaţie, zonă sau eveniment. Aşa că ceea ce s-a întâmplat la Iaşi a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă, atât pentru cei implicaţi în evenimentul respectiv, cât şi pentru ceea ce înseamnă o afectare a imaginii ţării noastre care ar fi fost speculată în media naţională sau internaţională cu privire la, să spunem, posibile violenţe între cei care aşteptau să intre în curtea bisericii şi organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru”, a detaliat Marcel Vela.