Nelu Tătaru: „Paturile ATI se eliberează prin vindecare sau deces. Sperăm ca la sfârşitul lunii să avem încă 200 de paturi”

Ministrul Sănătății susține că în prezent sunt pregătite peste 1.200 de locuri pentru Terapie Intensivă, fiind ocupate peste 800. De asemenea, Nelu Tătaru a menționat că până la finalul lunii speră să existe încă 200 de paturi.

RomaniaTV.net
26 oct. 2020, 20:58
Nelu Tătaru: „Paturile ATI se eliberează prin vindecare sau deces. Sperăm ca la sfârşitul lunii să avem încă 200 de paturi”

De asemenea, ministrul a menționat că paturile de la Terapie Intensivă se eliberează doar prin vindecare sau deces.

„Noi am plecat la început cu spitalele suport Covid, cele 226 de spitale, cu Terapie Intensivă în care aveam 740 de paturi complet utilate. În acest moment suntem spre 1.200 de paturi complet utilate (…) Sperăm ca până la sfârşitul lunii să avem încă 200 de paturi să putem merge strict pe suport Covid”, susține ministrul.

Citește și: Orban, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre reintroducerea carantinei. „Obiectivul nostru este să nu afectăm economia”

Un procent de 3-5% dintre cazurile COVID confirmate ajung la Terapie Intensivă, susține Nelu Tătaru. 

„Depinde de numărul de cazuri de la o zi la alta şi de numărul de cazuri grave de la o zi la alta. Avem acel procent de, să spunem 3-5%, care merg în terapie intensivă. Noi trebuie să ştim că aceste paturi de Terapie Intensivă care se completează cu tot ce însemană patologie severă, critică, se eliberează prin vindecare sau prin deces. Cred că aceste lucruri pe care noi le socotim, medical vorbind, ar trebui să le înţeleagă şi cei din prespital care ar trebui să respecte nişte reguli. Ei, de acolo, sunt cazurile grave şi dificile cu care corpul medical se luptă în acest moment”.

Nelu Tătaru, apel la responsabilitate pentru cetățeni

Ministrul susține că pandemia de coronavirus se tratează în prespital, nu în spital. Fapt pentru care a fost emisă Ordonanța de Urgență în care pacienții asimptomatici sunt tratați la domiciliu.

„Cred că ar trebui cu toţii să fim mai responsabili atât noi ca şi sector, dar şi populaţia civilă care ar trebui să înţeleagă că această pandemie se tranşează în prespital, nu în spital. Noi primim tot ce se adresează, avem această Ordonanţă de Urgenţă în care asimptomaticii sunt trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie, pentru a putea descongestiona spitalele pentru cei cu simptomatologie medie spre severă, dar rămân de bază terapiile intensive”, a mai afirmat Tătaru.