Orban, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre reintroducerea carantinei. „Obiectivul nostru este să nu afectăm economia”

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat despre posibilitatea reintroducerii carantinei, o măsură pe care Franţa a adoptat-o în marile oraşe de mai bine de o săptămână. Şeful Executivului a explicat că aşteaptă să vadă eficienţa măsurilor adoptate de autorităţi şi că în momentul de faţă nu ia în calcul un astfel de scenariu.

RomaniaTV.net
26 oct. 2020, 18:17

Întrebat despre posibilitatea reimpunerii restricţiilor, aşa cum a procedat Franţa, care se confruntă cu o creştere a numărului de infecţii cu noul coronavirus, Orban a explicat că fiecare ţară a aplicat propriile măsuri de limitare a răspândirii noului coronavirus.

„După ora 21 până la ora 6 dimineaţă nu se poate ieşi pe străzi (în Franţa, n.red). Nu se poate consuma nimic. Fiecare ţară a avut propriile măsuri pe care le-a aplicat. Noi nu aplicăm măsurile la nivel naţional.

În ceea ce priveşte funcţionarea restaurantelor, cafenelelor, bistro-urilor, ea depinde de incidele de răspândire a virusului, de numărul de persoane infectate la mia de locuitori pe ultimele 14 zile. Închiderea restaurantelor nu apare decât pe un indice de peste 3 la mie. În rest, activitatea restaurantelor şi cafenenelor este permisă.

Sunt, în schimb, alte ţări care au luat decizia să închidă restaurantele şi cafenelele. Fiecare ţară a luat măsurile aşa cum au considerat că este mai util şi mai eficient în combaterea pandemiei. În fiecare ţară sursele de infectare sunt diferite”, a menţionat Orban, în timpul vizitei pe care a efectuează în Franţa luni şi marţi.

Valul doi de CORONAVIRUS face ravagii în Franţa: peste 52.000 de noi cazuri de COVID-19

Cât despre reimpunerea carantinei, Orban a afirmat că autorităţile sanitare nu iau în calcul în momentul de faţă un astfel de scenariu.

„Nu avem în discuţie o astfel de eventualitate în momentul de faţă. Am adoptat un set de măsuri care ţin cont de modul de transmitere a virusului. Aşteptăm să vedem eficienţa acestor măsuri.

Din punctul nostru de vedere, cu cât mai mulţi români respectă regulile de protejare, de protecţie sanitară, cu atât viaţa poate fi mai normală.

Obiectivul nostru este să nu afectăm economia, să asigurăm funcţionarea economiei, să luăm cât mai puţine măsuri de restricţionare şi ne dorim ca oamenii să aibă o viaţă cât mai aproape de normal, cu condiţia respectării normelor de protecţie a sănătăţii care sunt simple – portul măştii, igiena sanitară, păstrarea unei distanţei fizice de protecţie…

Dacă oamenii respectă regulile, riscul de transmitere se diminuează drastric şi nu e nevoie să luăm alte măsuri de restricţii”, a explicat Ludovic Orban.

Orban cere ajutorul Franţei pentru intrarea României în Schengen. „Am solicitat sprijinul pentru urgentarea unei decizii pozitive”