Nelu Tătaru: „Sursa sunt persoanele care se întorc din zonele de vacanţă. Scăderea mediei de vârstă arată şi socializare”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat marţi seară că una dintre cauzele creşterii accelerate a numărului de cazuri de COVID 19 se datorează în parte aglomerărilor mari din zonele de vacanţă, de unde oamenii se întorc infectaţi fără să ştie şi răspândesc virusul în localităţile de domiciliu. 

RomaniaTV.net
28 iul. 2020, 18:23
Nelu Tătaru: „Sursa sunt persoanele care se întorc din zonele de vacanţă. Scăderea mediei de vârstă arată şi socializare”

„Orice înseamnă aglomerație umană, nerespectarea unor reguli, lipsa distanțării fizice, lipsa portului măștii pentru persoane care vin din areale diferite, pentru persoane care se vor întoarce în acele areale sunt foarte periculoase. Suntem într-un moment pandemic, cu transmitere comunitară accelerată. Ca și sursă au aceste persoane care se întorc din aceste zone. Nu excludem și transmiterea pe care o avem în unitățile medicale, în centrele de bătrâni, la locurile de muncă, dar rămân aceste focare care se instituie de la persoane care se întorc din concediu.”, a spus ministrul.

Tătaru a mai arătat că scăderea vârstei medii a celor infectaţi arată că şi socializarea excesivă este o componentă care a dus la explozia din ultimele săptămâni a numărului de cazuri noi.

„Faptul că avem o scădere a mediei de vârstă a celor infectați arată și socializare. Nu putem funcționa decât ca parteneriat. Noi, ca sistem medical, diagnosticăm, tratăm. Dar noi primim ce se infectează din această transmitere. Nu se tranșează în spital viitorul acestei pandemii, ci prin trasmiterea comunitară. Cât timp nu vom stopa această transmitere comunitară, vom avea o accelerare a numărului de cazuri”, a adăugat el.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii, anunţ de ultimă oră. Ce urmează după o săptămână cu peste 1000 de infectări pe zi