Pelerinaj de Sfânta Parascheva. Nelu Tătaru va avea discuţii cu Mitropolia din Iaşi în contextul pandemiei de COVID

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat că va avea discuţii cu autorităţile din Iaşi, cu Mitropolia Moldovei, pentru ca manifestările legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva să se desfăşoare diferit faţă alţi ani, menţionând că au fost prezentate nişte criterii şi nişte circuite pentru ca evenimentul să se poată desfăşura la un nivel mai redus decât altădată.

RomaniaTV.net
03 oct. 2020, 13:51
Pelerinaj de Sfânta Parascheva. Nelu Tătaru va avea discuţii cu Mitropolia din Iaşi în contextul pandemiei de COVID

Nelu Tătaru a afirmat sâmbătă, la Digi 24, că este un an diferit din cauza pandemiei şi toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că nu mai poate fi aceeaşi sărbătoare ca în anii trecuţi.

„Vor urma nişte sărbători ale Iaşiului, vor urma sărbătorile Sfintei Parascheva, sunt la evaluarea unor unităţi medicale, vom avea discuţii inclusiv cu Mitropolia, inclusiv cu factorii de decizie locali. (…) Noi am dat nişte parametri, nişte criterii, nişte circuite pentru care să se poată desfăşura la un nivel mai mic. Nu putem trăi aceleaşi sărbători ca în anii trecuţi sau poate ca în anii viitori, este un an diferit şi toată lumea trebuie să înţeleagă plecând de la populaţia civilă, autorităţi sau cleric. Suntem într-un moment în care trebuie să gestionăm o creştere progresivă a unui număr de cazuri”, a explicat Nelu Tătaru.

Citeşte şi: Tătaru, îngrijorat după a patra zi cu peste 2.000 de cazuri: Dacă nu respectăm normele de prevenire vom vedea o creştere progresivă

El a mai afirmat că sunt criteriile cunoscute care trebuie menţinute, printre care portul măştii, evitarea locurilor aglomerate şi că măsurile care vor fi luate trebuie aplicate la toate activităţile care vor avea loc în Iaşi în perioada următoare. 

„Sunt aceleaşi criterii care trebuie menţinute şi nu ar trebui să căutăm ceva sofisticat, portul unei măşti, o distanţare, un dezinfectant, evitarea locurilor prea aglomerate. (…) Nu doar pelerinajul, toate activităţile din această perioadă având în vedere că Iaşiul este un centru universitar, avem o aglomeraţia mare urbană, avem studenţi şi avem aceste sărbători ale Iaşiului care se întind pe mai multe zile”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat în urmă cu 10 zile că pelerinajul religios de la Iaşi va avea loc şi în acest an, în luna octombrie. Vor fi luate măsuri speciale, pentru a se evita aglomeraţia din jurul Catedralei.

Citeşte şi: Orban, după recordul de infectări cu COVID: Riscul apariţiei de noi restricţii creşte odată cu majorarea numărul infectaţilor zilnic

Potrivit unui comunicat al MMB, perioada în care racla va rămâne aşezată în baldachinul din curtea Mitropoliei va fi extinsă la o săptămână, urmând a fi create culoare speciale pentru pelerini.

„Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Va exista un culoar de acces către sfintele moaşte care să asigure păstrarea distanţării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispoziţia pelerinilor măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces şi pe parcursul rândului”, se arată în comunicatul reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.