Orban, după recordul de infectări cu COVID: Riscul apariţiei de noi restricţii creşte odată cu majorarea numărul infectaţilor zilnic

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că o creştere a numărului de persoane infectate cu SARS-CoV-2 poate fi oprită prin respectarea strictă a regulilor de protecţie. Orban a adăugat că "riscul" apariţiei de noi restricţii este mai mare cu cât numărul cazurile de persoane diagnosticate cu COVID-19 creşte.

RomaniaTV.net
02 oct. 2020, 11:26
Orban, după recordul de infectări cu COVID: Riscul apariţiei de noi restricţii creşte odată cu majorarea numărul infectaţilor zilnic

„Noi am urmărit, gradual, luarea unor măsuri, pe baza unor evaluări epidemiologice, de reluare a activităţilor, pentru că obiectivul nostru a fost ca economia să funcţioneze, ca toate activităţile să se desfăşoare în condiţii cât mai aproape de normalitate. În paralel cu aceste măsuri, am derulat o campanie de informare publică, campanie prin care am cerut românilor să respecte măsurile de protecţie sanitară. Putem opri creşterea numărului de cazuri prin creşterea numărului persoanelor care respectă regulile de protecţie a sănătăţii”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă la Ministerul Educaţiei.

Şeful executivului a precizat că a cerut instituţiilor cu atribuţii de control să-şi intensifice activitatea, iar începând de săptămâna viitoare va primi un raport zilnic privind verificările efectuate, de la cele din transportul public până la cele privind respectarea de către companii a normelor de protecţie sanitară care sunt impuse prin reglementări.

„Apelul meu este în continuare acelaşi: nu ignoraţi pericolul, cu cât numărul celor care nu respectă regulile este mai mare, cu atât riscul de transmitere a virusului este mai mare, cu cât creşte numărul de persoane infectate zilnic, cu atât riscul de apariţie a unor noi restricţii creşte. Noi nu ne dorim să impunem noi restricţii, obiectivul nostru a fost acela de a asigura funcţionarea în condiţii cât mai aproape de condiţiile normale în special activităţile economice, iar acest lucru se vede în modul în care evoluează economia. (…) Pe de altă parte, menţinerea acestei normalităţi depinde în cel mai înalt grad de măsura în care oamenii se conformează măsurilor de protecţie sanitară”, a transmis Ludovic Orban.

Citeşte şi: Proiect de lege pentru amânarea cu trei luni a alegerilor parlamentare, depus la Senat

BILANŢ coronavirus 2 octombrie România. Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat vineri un nou record de infectări zilnice cu noul coronavirus. 2.343 cazuri noi COVID-19 au fost raportate vineri în România după efectuare a 26.011 de teste. Este a trei zi consecutivă în care numărul cazurilor noi se menţine peste 2.000. Cele mai multe cazuri noi au fost raportate la Bucureşti: 517 persoane diagnosticate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. De asemenea, 53 pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 au murit. În prezent la Terapie Intensivă sunt internate 571 persoane. 

 

Sute de elevi şi profesori, infectaţi cu coronavirus după deschidere şcolii. Tătaru: Nu se impune starea de urgenţă

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a susţinut vineri o conferinţă de presă în care dat detalii despre numărul copiilor şi cadrelor didactice infectate cu Covid-19 de la începutul anului şcolar.

„Sunt 158 de copii şi 73 de cadre didactice şi nedidactice infectate cu coronavirus în ultimele şapte zile. Putem pune pe seama începutului şcolii aceste date.

Dacă ne raportăm la cele peste 130.000 de cazuri de la începutul pandemiei, avem în jur de 3200 de copii între 0-9 ani şi 5200 de copii între 10 şi 19 ani infectaţi.În ultima săptămână, la nivel naţional mergem pe un număr pe care l-am informat în anchetele epidemiologice şi pe care-l putem în legătură cu şcoala, dar nu neapărat, mă refer, o zi are transport, activitate şcolară, are activitate în parc, activitate în familie, sunt 276 de copii între 0 şi 9 ani şi 597 de copii între 10 şi 19 ani, în perioada 21-29 septembrie”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, care a adăugat că are în vedere noi măsuri pentru protecția elevilor. 

Ministrul Sănătăţii a ţinut să precizeze că nu se impune declararea stării de urgenţă în acest moment, ci respectarea regulilor de protecţie sanitară pentru a limita creşterea progresivă de cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, Tătaru susţine că nu toate infectările din rândul elevilor au neapărat legătură cu şcoala.

„Ziua se compune din transport către școală, ziua școlii, transportul de la școală acasă, lucrul în familie, jocul în parcuri. Toate sunt reglementate, noi doar trebuie să respectăm măsurile”, a spus Tătaru.

„Starea de urgenţă, în acest moment, nu se impune. Se impune respectarea acestor reguli pentru a limita această creştere progresivă, deocamdată, pe care o avem pe numărul de cazuri noi. Nu putem limita această creştere decât respectând regulile, scăzând transmiterea în comunitate şi, efectiv, şi numărul de cazuri de la o zi alta”, a precizat Nelu Tătaru, într-o conferinţă de presă la Ministerul Educaţiei.