Nelu Tătaru, despre purtarea obligatorie a măştii: Nu vrem să devenim un stat poliţienesc. Sunt reguli care trebuie respectate de toţi

Nelu Tătaru a declarat luni că România traversează acum "un moment decisiv" pentru a gestiona numărul de infecţii cu noul coronavirus. Ministrul Sănătăţii a explicat că avem în continuare o transmitere accentuată a cazurilor de COVID-19, însă, pentru ca epidemia să fie ţinută sub control, regulile trebuie respectate "de noi toţi".

RomaniaTV.net
03 aug. 2020, 17:18
Nelu Tătaru, despre purtarea obligatorie a măştii: Nu vrem să devenim un stat poliţienesc. Sunt reguli care trebuie respectate de toţi

„Dacă ne uităm la ultimele trei zile, avem o staţionare ca număr de cazuri, dar să nu ne amăgim. Suntem într-un moment în care gestionăm în spital numărul de cazuri atât cele uşoare, cât şi cele severe şi grave care merg spre ATI.

Acest moment este un moment decesiv, dar problema nu se tranşează în spitale. Se tranşează în acea transmitere comunitară. Dacă acea transmitere comunitară rămâne accentuată, vom avea un număr de cazuri care vin peste unităţile spitaliceşti şi gestinoarea acestora va fi din ce în cea mai grea, mai ales pentru secţiile de terapie intensivă”, a declarat Nelu Tătaru la TVR.

Ministrul Sănătăţii a avertizat că „nu suntem în scădere.

„Suntem pe acel trend crescător, dar scăzând ca intensitate a creşterii de numărului de cazuri de la o zi la alta. Nu suntem în scădere. Suntem în momentul în care dacă respectăm în următoarele săptămâni anumite reguli, putem să ajungem la un platou”, a menţionat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a explicat că şi-ar dori ca „să se stabilească la 1.200-1.300, dar s-ar putea stabili la 1.500 (de infecţii cu COVID-19). Asta ar înseamna în următoarele 10 zile încă 300 de cazuri la Terapie Intensivă”.

De asemenea, Tătaru a amintit că ţări precum Spania, Cipru, Italia şi Franţa au introdus obligativitatea purtării măştii în locurile în care nu poate fi păstrată distanţarea.

„Nu suntem noi cei care iau asemenea măsuri, numai în alte ţări aceste lucruri se respectă. La noi mai trebuie să gândim un pic cum putem să impunem aceste soluţii.

Nu vrem să devenim un stat poliţienesc. Sunt reguli care trebuie respectate de noi toţi, în condiţiile în care suntem obligaţi să impunem nişte restricţii, suntem obligaţi să impunem respectarea acestor restricţii”, a spus Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că „o parte dintre concetăţenii noştri nu au înţeles nimic”.

„Ne-am bucurat prematur la începutul lunii iunie când aveam 120-130 de cazuri pe zi.  (…) Dacă se respectă regulile, putem să scădem sub 1.000. Gândiţi-vă că este problemă care trebuie să participe toţi factorii, nu numai corpul medical, nu numai minisrul Sănătăţii, nu numai Guvernul”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Masca devine OBLIGATORIE în Centrul Vechi al Capitalei, dar şi pe stradă, în pieţe, gări şi în staţiile de transport în comun