Nemţii: Criza economică, iarna extremă şi lipsa consensului democratic pun România la grea încercare

România nu e deloc într-o situaţie de invidiat. Criza economică, iarna extremă şi incapacitatea responsabililor politici de a ajunge la un consens democratic pun la grea încercare ţara, scrie ziarul german Süddeutsche Zeitung, preluat de Deutsche Welle, într-o revistă a presei germane, care analizează şi comentează pe larg evoluţiile din România.

RomaniaTV.net
08 feb. 2012, 07:43
Nemţii: Criza economică, iarna extremă şi lipsa consensului democratic pun România la grea încercare

O dovadă a dezamăgirii oamenilor e şi regresul demografic în ultimii zece ani, de la 21,6 milioane la doar 19 milioane de locuitori, una din consecinţe fiind emigrarea masivă a românilor, arată autorul articoluluidin Süddeutsche Zeitung, cu titlul „Încremenire la Bucureşti”.

Cotidianul münchenez mai enumeră cauzele care generează actuala stare de spirit din România: reformele economice atât de necesare care încă se mai lasă aşteptate, eşecul reformei în domeniul sănătăţii, carenţele sistemului judiciar. „Problema principală, mai scrie Süddeutsche Zeitung, o constituie însă sistemul politic”. „

Impulsurile privind înnoirea de care acesta are nevoie nu le oferă, remarcă ziarul, „niciunul din marile partide, nici conservatorii aflaţi la guvernare şi nici social-democraţii sau liberalii din opoziţie”. Tot astfel, lipsesc oamenii politici care să fie „mai presus de gâlcevile cotidiene şi luptele pentru influenţă, funcţii şi avantaje financiare”. Autorul conchide că ceea ce ar face bine României în momentul de faţă ar fi desemnarea unui premier „independent şi tehnocrat, care să modifice cursul”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung este, de asemenea, de părere că demisia premierului Emil Boc este „urmarea protestelor din ultima vreme contra politicii de austeriate a guvernului. Înainte de toate, însă, demisia este o victorie a vechii gărzi a partidului de guvernământ, neepurată de personaje corupte.” Cotidianul supraregional german pledează pentru continuarea cursului de reforme promovat de guvernul Boc. „România nu are nevoie de nimic mai mult decât de o continuitate politică. Dar tocmai aceasta e din nou în pericol.”

Taz din Berlin constată, la rândul său, că „politica dură de economii a dus la o scădere a încrederii în democraţie” şi că „România nu e un caz singular”. În România, notează cotidinaul berlinez, „lipsa de încredere a oamenilor în aparatul de stat, în partide şi democraţie, în general, a atins un nivel record”.