Nemţii trăiesc din ce în ce mai greu şi iau cu asalt băncile de alimente. Criza se va agrava în lunile următoare, dar mersul la magazin a devenit un şoc pentru germanul obişnuit

Inflația crește necontrolat în întreaga lume. În iunie a ajuns la peste 9% în SUA, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, iar în Germania, deşi este ceva mai mică, 7,6%, este totuşi neobișnuit de mare ţinând seama că vorbim de cea mai puternică economie europeană.

14 iul. 2022, 14:51
Nemţii trăiesc din ce în ce mai greu şi iau cu asalt băncile de alimente. Criza se va agrava în lunile următoare, dar mersul la magazin a devenit un şoc pentru germanul obişnuit

Criza devine palpabilă şi în Germania. La banca alimentară din Düsseldorf, voluntarii observă cum un număr tot mai mare de cetăţeni le solicită ajutorul. „Nici cei care primesc ajutor social nu mai pot trăi din el și vin la banca de alimente„, spune pensionara Barbara Schindler-Hofer.

Creșterea prețurilor îi îngrijorează pe germani mai mult decât războiul din Ucraina sau pandemia şi aproape o treime dintre ei se tem că vor trebui să-și schimbe drastic stilul de viață..

Probabil că nu vom mai ajunge niciodată la nivelul calitativ de viaţă de dinainte de criză. Criza socială dramatică se va agrava cel mai probabil în lunile următoare și nu vedem încă un sfârșit al inflației„, este de părere Marcel Fratzscher, de la Institutul German de Cercetări Economice. Pentru a evita acutizarea problemelor, acesta cere ajutoare sporite pentru cei cu salarii mici. În plus, el spune că guvernul de la Berlin trebuie să vină imediat cu măsuri noi, eficiente și de lungă durată.

Citeşte şi Criza energiei se adânceşte. Germania se pregăteşte să treacă printr-o iarnă „rece şi întunecată”, în timp ce Franţa îndeamnă restul Europei „să se pregătească”

Mersul zilnic la magazin este un fel de șoc nu numai pentru nemţi, ci şi pentru americanul obișnuit. De fiecare dată când își deschide portofelul, simte inflația. „În fiecare zi simt durere din cauza inflației. În general, prețurile cresc mai mult decât inflația. Chiar dacă inflația stagnează, comercianţii au crescut deja prețul”, spune Susana Hazard.

Afro-americanii și hispanicii cu venituri mai mici sunt în momentul de faţă cei mai afectați, deoarece o mare parte din veniturile lor se îndreaptă către cele de bază – locuințe, transport și mâncare.

Citeşte şi Elevii, afectaţi direct de criză. Părinţii din Marea Britanie nu-şi mai permit să plătească masa de prânz, la şcoală, pentru copiii lor