Nemulţumirile în SUA devin tot mai agresive. Peste un sfert dintre americani ar ridica armele împotriva propriului guvern

Mai mult de un sfert dintre americani se simt înstrăinați de guvernul actual și cred că ar putea fi necesar să ridice armele împotriva acestuia, scrie ziarul britanic The Guardian, citând un sondaj realizat de Institutul de Politică al Universității din Chicago.

01 iul. 2022, 12:00
Nemulţumirile în SUA devin tot mai agresive. Peste un sfert dintre americani ar ridica armele împotriva propriului guvern

Dintre cei 28% dintre alegătorii americani care cred că ar putea fi în curând necesar să ridice armele împotriva guvernului, 37% aveau arme acasă. O treime dintre republicani, inclusiv 45% dintre „republicanii puternici”, susțin această părere de a lua armele. O opinie similară este împărtășită de 35% dintre alegătorii independenți și 20% dintre democrați.

Totodată, puțin mai mult de jumătate dintre respondenți cred că guvernul SUA a devenit „tiranic”.

Datele sugerează că polarizarea extremă din politica SUA și impactul acesteia asupra relațiilor dintre americani rămân puternice. Aceste statistici vin în timp ce o comisie a Congresului organizează audieri publice cu privire la insurecția din 6 ianuarie 2021, de la Capitoliu.

Citeşte şi „Joe, întoarce-te!”. Cancelarul Olaf Scholz l-a ajutat pe Biden şi a salvat poza de grup de la summit-ul G7 VIDEO

Sondajul indică faptul că neîncrederea în guvern variază între liniile de partid. În timp ce 56% dintre participanți au spus că „în general au încredere că alegerile vor fi desfășurate corect și numărate cu acuratețe”, republicanii , democrații și independenții au fost împărțiți dramatic în acest punct. Aproape 80% dintre democrați și-au exprimat încrederea generală în alegeri, dar acest număr a scăzut la 51% în rândul independenților și la doar 33% dintre republicani.

Potrivit sondajului, 49% dintre americani afirmă că se simt din ce în ce mai mult ca niște străini în propria lor țară. Din nou, acest număr a reflectat diviziuni politice ascuțite: sentimentul este susținut de 69% dintre cei auto-descriși „republicani puternici”, 65% dintre persoanele autodescrise „foarte conservatoare” și 38% dintre „democrații puternici”.

Citeşte şi Joe Biden anunţă o nouă pandemie: „O nouă criză sanitară la nivel planetar este iminentă”