Nereguli grave ale companiilor austriece, în România. ANAF a prezentat raportul, în urma controalelor

Antreprenorii austrieci cu companii-mamut, care plătesc taxe și impozite infime către statul român, continuă să-și facă de cap în țara noastră. În urma presiunii publice din ultima vreme, instituțiile statului au început să se mobilizeze în anumite cazuri. 

10 ian. 2023, 09:27
Nereguli grave ale companiilor austriece, în România. ANAF a prezentat raportul, în urma controalelor

ANAF  a descins la grupul austriac Egger, companie producătoare de semifabricate din lemn. S-a constatat faptul că Egger au trecut la cheltuieli deductibile contracte de zeci de milioane de lei semnate cu firme-mamă și firme-soră pentru utilizarea mărcilor Egger și achiziția de mărfuri intragrup, scrie Reporteris.ro.

În urma controalelor, ANAF a stabilit ca Egger să plătească un impozit și un TVA suplimentar în valoare de 7,7 milioane de lei. Controversații afaceriști austrieci au contestat rezultatele controlului la Curtea de Apel Suceava, dar au pierdut procesul. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) va judeca recursul, pentru care data nu a fost încă stabilită.

Perioada verificată a fost octombrie 2013-decembrie 2018. Egger a achitat banii, iar apoi s-a adresat Curții de Apel Suceava, solicitând anularea deciziei și returnarea banilor, plus plata dobânzilor aferente sumelor stabilite cu titlu suplimentar și dobânzi calculate de la data achitării acestor sume de către aceasta şi până la data restituirii/compensării lor de către Direcția de Finanțe.

Egger deține o fabrică la Rădăuți.

 

Conservatorii din Parlament, în război cu marile companii austriece

 

Opoziția continuă să se revolte, pe măsură ce austriecii de la OMV continuă să înregistreze profituri record în țara noastră. George Simion, liderul AUR, a făcut dezvăluiri explozive despre afaceriștii din micul stat cu capitala la Viena și guvernanții de la București.

OMV și Petrom, companii străine, beneficiază de tratament preferențial din partea Guvernului, susține deputatul. Bazele au fost puse în anul 2003, când austriecii au început să „cumpere” politicieni pe bandă rulantă, a avertizat Simion.

De asemenea, George Simion a venit și cu soluții punctuale.