Nereguli în deconturile partidelor pentru banii din subvenţii: „pachete turistice”, documente lipsă, diurnă pentru deplasări externe

Un raport comun al Curții de Conturi și Autorității Electorale Permanente arată că partidele au cheltuit ilegal sau fără documente justificative o parte din banii primiți de la bugetul de stat ca subvenție, informează Europa Liberă. Raportul citat a fost realizat la sfârşitul anului 2019.

RomaniaTV.net
27 ian. 2020, 12:27
Nereguli în deconturile partidelor pentru banii din subvenţii: „pachete turistice”, documente lipsă, diurnă pentru deplasări externe

PSD a cumpărat „pachete turistice” în 2018, pentru care partidul a plătit, din banii publici primiți ca subvenție de la stat, 878.249 de lei. La cursul mediu din anul respectiv, era vorba de circa 190.000 de euro. În Raportul Curții de Conturi și AEP se precizează că „PSD nu a transmis, în toate cazurile, documente din care să rezulte informații suficiente pentru a analiza corelativ sumele datorate rezultate din documentele emise de prestator și cele achitate de beneficiar”.

PSD a prezentat doar facturi de plată, fără să precizeze cine s-a deplasat, unde, pentru câte zile și în ce scop pentru a se vedea dacă au fost cheltuite legal sumele din subvenția primită de social-democrați de la buget.

O altă sumă cheltuită incorect de PSD a fost legată de acordarea unei mese zilnice pentru angajații săi din bani publici. „Referitor la cheltuielile de protocol, s-a constatat că partidele politice nu s-au încadrat la reglementările legale. În acest domeniu, menționăm contractul de servicii de catering încheiat de PSD pentru „deservirea angajaților/personalului sau pentru diverse evenimente ce urmează a fi desfășurate”, respectiv „masa de prânz… pentru un număr de 60-80 de persoane timp de cinci zile pe săptămână”, contract cu valabilitate un an, respectiv 04.01.2018 – 31.12.2108, cu posibilitate de prelungire cu acordul părților prin contract adițional. În baza acestui contract, PSD a efectuat plăți în sumă totală de 593.611 de lei”, se arată în Raportul Curții de Conturi.

În documentul de audit se precizează că anumite cheltuieli făcute de social-democrați au fost încadrate greșit. O centrală telefonică pentru care PSD a plătit 43.317 lei a apare ca fiind înregistrată la materiale pentru întreținerea și funcționarea sediilor, un calculator IMac de 15.175 de lei e trecut la cheltuieli cu telecomunicațiile, iar un Laptop Asus – stație grafică în valoare de 21.590 de lei a fost evidențiat pe destinația cheltuieli pentru birotică.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a cerut explicații legate de modul în care au fost cheltuiți banii din subvenție, informează Agerpres.

Acelaşi raport al Curții de Conturi și AEP arată că partidele politice și-au decontat contravaloarea biletelor de avion și a serviciilor de cazare, dar USR a acordat și indemnizații de deplasare.

Astfel, liderii USR care au plecat în afara granițelor au beneficiat de o diurnă zilnică, care a fost stabilită înmulțind diurna stabilită prin lege pentru o deplasare externe cu un coeficient de 2,5. Acesta este plafonul maxim prevăzut de lege pentru acordarea diurnelor în deplasările în afara țării.

Cu toate acestea, legea finanțării partidelor nu acoperă o astfel de cheltuială, din subvenția acordată de la stat.

La rândul lor, liberalii au folosit 8.000.000 de lei ca plată a penalităților pentru datoriile făcute în perioada 2009-2015. Curtea de Conturi și AEP a constatat că liberalii nu au prezentat documente justificative pentru toate plățile efectuate.

„PNL nu a anexat documente din care să rezulte calcul/valoarea penalităților reprezentând diferența dintre debitul rămas neachitat în urma tranzacție din 29.03.2016, în sumă de 4.061.629 lei și valoare achitată de 5.000.000 lei aferentă actului adițional din 18.05.2018, respectiv pentru diferența în sumă de 938.370 lei. Pentru suma de 45.000 lei, achitată în mod eronat de două ori în cadrul tranzacțiilor încheiate nu au fost prezentate până la finalizarea acțiunii de audit documente din care să rezulte recuperarea și reîntregirea în mod corespunzător a subvenției de la bugetul de stat”, se arată în Raportul publicat de Europa Liberă.

Un alt semn de întrebare se ridică asupra unei datorii a PNL în valoare de 428.400 de lei, pentru ca nu s-au prezentat până la finalizarea acțiunii de audit „facturi aferente debitului principal în vederea identificării obligației de plată inițiale”.

Citeşte şi: 5 partide parlamentare au primit 21 milioane de lei subvenţie în octombrie. PSD a încasat mai mult de jumătate