Benjamin Netanyahu a fost inculpat pentru CORUPŢIE

Publicat: Joi, 21 Noiembrie 2019 18:27 // Actualizat: Joi, 21 Noiembrie 2019 18:54 // Sursa: romaniatv.net

Procurorul general al Israelului Avichai Mandelblit a anunţat, joi, inculparea premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu, suspectat de corupţie în mai multe dosare, a anunţat într-un comunicat Ministerul israelian al Justiţiei, relatează AFP.

Anunţul a fost foarte aşteptat în Israel şi intervine la câteva ore după ce preşedintele ţării Reuven Rivlin a însărcinat Parlamentul să găsească un premier.

Procurorul general Avichai Mandelblit a decis în februarie inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru luare de mită şi abuz de încredere, în trei dosare penale. Benjamin Netanyahu a fost audiat în octombrie, pentru a-şi prezenta argumentele împotriva inculpării. Acum, procedura de inculpare a fost definitivată, iar acuzaţiile vor fi prezentate formal instanţei judiciare.

Benjamin Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz nu au reuşit să formeze un guvern în urma alegerilor din aprilie şi septembrie. În pofida faptului că nu au reuşit să formeze un guvern, Netanyahu şi Gantz încă mai pot primi această sarcină din partea deputaţilor.

Însă un punct-cheie îi desparte pe cei doi - dacă reuşesc să ajungă la o înţelegere asupra unui guvern de uniune naţională, fiecare vrea să fie primul care guvernează în cadrul unei rotaţii.

De ce? Deoarece Netanyahu, care ar putea fi inculpat în diverse dosare, vrea să fie în post în cazul în care are de-a face cu justiţia. Iar Gantz refuză să împartă puterea cu o persoană care riscă să fie inculpată.

Toţi ochii sunt, aşadar, aţintiţi asupra procurorului general Avichai Mandelblit, care urmează să decidă dacă îl inculpă sau nu pe Benjamin Netanyahu de ”deturnare de fonduri”, ”abuz de încredere” şi ”corupţie” într-o serie de dosare, între care unul - ”scandalul Bezeq" - este deosebit de sensibil.

În acest dosar, Netanyahu este suspectat că a oferit acorduri guvernamentale care i-ar fi putut aduce milioane de dolari patronului societăţii de telecomunicaţii Bezeq, în schimbul unei acoperiri favorabile din partea unuia dintre publicaţiile grupului, site-ul Walla.

O inculpare ar putea scade şansele lui Netanyahu de a obţine susţinerea deputaţilor. Iar o exonerare ar putea să-i convingă pe aleşii reticenţi să i se alăture în coaliţie.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8358
RON
15 Aug
noapte 17 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H