Neurochirurgul Vlad Ciurea, sfaturi despre cum să ne antrenăm creierul pentru a fi mai liniștiți și echilibrați: „Eu îi zic prăjiturica creierului”

Profesorul Vlad Ciurea este unul dintre cei mai apreciați neurochirurgi din România. De zeci de ani, medicul vorbește despre sănătatea creierului, dar și despre cum poate fi menținută pe termen lung. Recent, neurochirurgul a oferit câteva sfaturi despre cum să ne antrenăm creierul pentru a fi mai liniștiți și echilibrați.

14 mai 2023, 07:14
Neurochirurgul Vlad Ciurea, sfaturi despre cum să ne antrenăm creierul pentru a fi mai liniștiți și echilibrați: „Eu îi zic prăjiturica creierului”

Neurochirurgul Vlad Ciurea, sfaturi despre cum să ne antrenăm creierul pentru a fi mai liniștiți și echilibrați. Prof. Dr. Vlad Ciurea a subliniat faptul că este important ca oamenii să aibă un stil de viață activ și asta pentru că activitatea cerebrală este stimulată de orice fel de discuție, orice participare verbală, auditivă, melodie sau mișcare .

Citește și Ce cuvinte nocive nu trebuie să rostești. Profesorul Vlad Ciurea: ”Te bagă în spital”

Neurochirurgul Vlad Ciurea, sfaturi despre cum să ne antrenăm creierul pentru a fi mai liniștiți și echilibrați

„În clipă în care zaci într-un colț, acolo te găsește Dumnezeu. E bine ca tu să te miști. Mișcarea face parte din ființa umană. Avem mișcarea browniană, care este în organism peste tot. Mă mișc și fac orice îmi place mie. De exemplu mie îmi place un anumit fel de muzică. Îmi pun muzica aceea și imediat renasc. Mă simt foarte bine pe muzica latino. Fiecare cum dorește în acest lucru. Îmi plac anumite băuturi, puțin acidulate. Nu, nu mă refer la alcool. Puțin acidulate, mă relaxează acest lucru. Deci fiecare cum îi place, dar nimic nu trebuie în cantitate mare.

Eu îi zic „prăjiturica creierului”. Dacă intervine ceva, un spectacol la operă, la teatru, o mare prăjiturică este. Un tort. Dar nu mă refer la ceva dulce. Este „prăjiturica spirituală” dacă vreți, și e bine să ne-o căutăm.

Să stimulezi mereu creierul, să îi dai ceva nou. Această curiozitate. Avem curiozitatea locului noi. Căutați ceva nou, plăcut. Picătură cu picătură.

Să căutăm mereu compania în jur. Dacă găsim și o piață, este minunat, sau o piață de flori.Muzica ne face bine la orice. Și când intru în casă, dau drumul la muzică. Toată dimineața nu ascult știri, decât să aflu cum e vremea, atât, și apoi trec numai pe muzică”, a declarat medicul Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.

Mai mult, reputatul medic şi cercetător a dezvăluit care sunt alimentele cele mai dăunătoare pentru creier, de care trebuie să ne ferim.

„Toate prăjelile fac rău. Tot ce se face în ulei fierbinte. Au anumite proteine care se degradează. Dacă ne mai gândim și la cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău. Și supercondimentate, la fel, fac rău. În schimb, există și câteva lucruri care salvează creierul și care-i prelungesc viața. „Creierul are un avantaj, pe care noi nu-l luăm în considerare, trebuie să-i dăm apă foarte multă. Eu spun să se bea doi litri de apă pe zi. Și apa-i 78% din creier. El plutește, mai mult sau mai puțin, și atunci trebuie să-i dau apă în continuu. Ceaiul verde e un alt remediu minunat pentru creier, cafeaua face bine, dar nu exces. Un alt alimente interesant e ciocolata, cea amăruie, fără zahăr, pentru că sunt împotriva lui. Creierul se odihnește. Orele de somn dovedite clar sunt între ora 10 şi ora 24:00, ele ar trebui respectate. Fără televizor, liniște, fără știri negative, dușul de seara și culcarea. Poți citi ceva, nu pe tabletă sa pe telefon”, a mai spus Vlad Ciurea.

Citește și Cum combaţi astenia de primăvară în mod eficient. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Treziţi-vă dimineaţa, faceţi un duş rece, mâncaţi curat”