Neutra Elveţie, mai „agresivă” decât majoritatea armatelor europene. Soldaţii săi au invadat de trei ori o ţară, în ultimii 30 de ani

Majoritatea oamenilor asociază Elveția cu munții, ciocolata şi ceasurile produse aici. De asemenea, se gândesc la o țară pașnică și neutră, care este fanatică să evite războiul și cu siguranță nu ar invada niciodată un vecin. Ei bine, s-a întâmplat ca armata să depăşească graniţele, şi nu o dată, chiar de trei ori.
Daniel Spătaru
10 ian. 2022, 13:53
Neutra Elveţie, mai

Liechtenstein este un stat atât de mic, încât cei mai mulți non-europeni nici măcar nu știu că există. Măsurând doar 160 km pătraţi, este mai mic decât Bucureştiul (228 km pătraţi), fiind a şasea cea mai mică ţară din lume, din punct de vedere al suprafeţei. Cu o populație de numai 37.000 de locuitori, are granițe cu Elveţia la vest și la sud, precum și cu Austria la est și nord, şi se numără printre cele mai bogate țări din lume, cu una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului.

Dar, micuţului stat alpin îi lipsesc două lucruri. Primul este un aeroport. Pentru a zbura, trebuie să îl folosiți pe cel mai apropiat, de la Zürich, din Elveția. Al doilea lucru, este o armată. Liechtenstein și-a desființat propria armată în 1868, fiind astăzi una dintre cele 22 de țări fără forțe proprii de apărare. Ceea ce explică probabil de ce Elveţia nu a întâmpinat nicio rezistenţă în invadarea acestui teritoriu. Şi de trei ori au făcut elveţienii acest lucru.

Prima oară s-a întâmplat pe 5 decembrie 1985, când armata elvețiană desfășura un exercițiu de antrenament care includea utilizarea rachetelor sol-aer. În ciuda vremii urâte și a vântului puternic, comandanţii au decis să lanseze rachetele oricum, însă acestea au ajuns în pădurea Bannwald din Liechtenstein. Rachetele au provocat incendii masive de pădure şi, deși Elveția și Liechtenstein se bucurau în mod normal de o relație de prietenie, această situaţie a provocat o lungă dispută diplomatică. Din fericire, nimeni nu a fost rănit sau ucis, iar elvețienii au plătit în cele din urmă Liechtensteinului câteva milioane de franci elvețieni, ca despăgubire pentru indignarea ecologică.

Citeşte şi Avion militar prăbuşit în centrul ţării. Ce s-a întâmplat cu pilotul

Totuşi, pe 13 octombrie 1992, Elveția a lovit din nou! Militarii elvețieni se aflau pe manevre când au primit instrucțiuni scrise pentru a înființa un post de observație în Treisenberg. Acesta este un sat mic, pitoresc, cu o populație de aproximativ 2.500 de locuitori. Cu toate acestea, ceea ce îl face deosebit de unic este faptul că ei vorbesc un dialect german distinct, care datează din secolul al XIV-lea.

De asemenea, măsoară 30 km pătraţi, ceea ce îl face una dintre cele mai mari municipalități… din Liechtenstein. În mod curios, conducerea armatei elvețiene uitase că Treisenberg se află în altă țară. La fel şi militarii, se pare, până când unii dintre localnicii curioși i-au întrebat ce fac în zonă. Au apărut din nou controverse, dar din fericire, de data aceasta nu au existat nici pagube şi, în consecinţă, nici compensații. Totuşi, prejudiciul adus prestigiului elvețian a aprins o dezbatere deja sensibilă în Ţara Cantoanelor, despre desfiinţarea forțelor armate, un argument care este încă în curs din 2016.

Citeşte şi Capsula pentru sinucidere a fost legalizată în Elveţia. Decesul are loc în mai puţin de un minut, iar persoana se simte uşor euforică înainte să-şi piardă cunoştinţa

Între timp, un episod s-a mai consumat pe 1 martie 2007. Era o noapte de joi întunecată și furtunoasă, când 171 de soldați de infanterie a armatei elvețiene au continuat manevrele de antrenament. Între timp, vremea s-a înrăutățit şi mai mult, cel puțin aceasta este explicația oficială dată cu privire la motivul pentru care militarii au ajuns pe pământul Liechtenstein-ului, încă o dată. Până dimineața, aceştia intraseră aproape 2 km pe teritoriu străin, înainte ca un ofiţer să-și dea seama că nu se mai află în Elveția. Liechtenstein nu a fost conștient de invazie până când Elveție nu și-a cerut scuze. Oficialii elvețieni au minimalizat incidentul și și-au exprimat încrederea că nu va avea consecințe politice. Din fericire, invadații au fost la fel de dornici să minimalizeze invazia, astfel că Markus Amman, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al Liechtensteinului, a spus: „Nu este ca și cum ar fi năpustit aici cu elicoptere de atac sau chestii de genul ăsta”.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
De câte ori trebuie să mănânci la vârsta de 50 de ani. Sfatul pentru longevitate al unui nutriționist o să te șocheze
Capital.ro
Amendă de 1.000 de lei pentru românii care stau la curte. Vecinii te pot reclama imediat
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Vești bune pentru șoferi. Scapă de o problemă enervantă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești