New York Times: Agenţia de securitate naţională din SUA ar fi spionat gigantul chinez Huawei

Agenția de securitate națională din SUA (NSA) s-a infiltrat în secret în rețeaua de comunicații a gigantului chinez de telecomunicații Huawei în scopul de a spiona, relatează duminică în edițiile online publicațiile New York Times și Der Spiegel, citate de Agerpres.

RomaniaTV.net
23 mart. 2014, 09:47
New York Times: Agenţia de securitate naţională din SUA ar fi spionat gigantul chinez Huawei

NSA a accesat arhivele de e-mail ale Huawei, documente interne de comunicare între lideri ai companiei, precum și coduri secrete ale unor produse specifice gigantului chinez de telecomunicații. Aceste informaţii au fost realizate pe baza unor documente furnizate de fostul consultant NSA, Edward Snowden.

‘În prezent beneficiem de capacități bune de acces și posedăm atât de multe date încât nu știm ce să mai facem cu ele”, a dat asigurări responsabili NSA, conform unui document intern citat de săptămânalul Der Spiegel.

Huawei a dezmințit la jumătatea lunii ianuarie informațiile de presă conform cărora securitatea echipamentelor sale de telecomunicații ar fi fost dejucată de către NSA. Nu a existat ”niciun de rețea (de telecomunicații) provocat de breșe de securitate” a produselor și a infrastructurilor companiei Huawei, a indicat Cathy Meng, director financiar al grupului, în cadrul unei conferințe de presă la Beijing.

William Plummer, un oficial al companiei chineze în SUA, a declarat pentru New York Times că gigantul chinez de telecomunicații nu știa că este o țintă a NSA, adăugând că ‘ironia sorții este că ceea ce ne fac ei acum este exact ceea ce insinuau ei că guvernul chinez ar fi făcut prin intermediul nostru’, conform Reuters.

Articolele din New York Times și Der Spiegel sunt publicate chiar în perioada turneului european al președintelui chinez Xi Jinping (ce cuprinde Haga, Paris, Berlin, Bruxelles și se încheie la 1 aprilie) și pe fondul primei vizite în China a Primei Doamne a SUA, Michelle Obama.

Huawei este al treilea producător la nivel mondial de telefoane mobile inteligente.