Nici noaptea nu îl oprește pe Dorinel Umbrărescu! Furnicarul UMB mută și munții din loc pentru Autostrada Transilvania

Dorinel Umbrărescu ambalează motoarele și mută la propriu Dealul Zimbor pentru Autostrada Transilvania. UMB, furnicarul controlat de Regele Asfaltului, lucrează la foc continuu atât ziua cât și noaptea pe șantierul lotului Zimbor – Poarta Sălajului (12 km), unde au fost mobilizate forțe impresionante.

05 sept. 2023, 15:33
Nici noaptea nu îl oprește pe Dorinel Umbrărescu! Furnicarul UMB mută și munții din loc pentru Autostrada Transilvania
Nici noaptea nu îl oprește pe Dorinel Umbrărescu! Furnicarul UMB mută și munții din loc pentru Autostrada Transilvania

Furnicarul UMB mută și munții din loc pentru Autostrada Transilvania. În timp ce alți constructori dorm, Dorinel Umbrărescu și armata sa lucrează intens, zi-lumină, pe șantierul lotului Zimbor – Poarta Sălajului din Autostrada A3.

Citește și Dorinel Umbrărescu licitează pentru încă un lot al autostrăzii Transilvania. Contractul depășește 7 miliarde de lei

Furnicarul UMB mută și munții din loc pentru Autostrada Transilvania

Sâmbătă dimineață, furnicarul Regelui Asfaltului a fost surprins muncind de zor pe Dealul Zimbor.

Imaginile cu mobilizarea impresionantă de forțe de pe autostrada A3 au fost publicate pe pagina de Youtube a lui Cristian Marius Man care a a ținut să precizeze că este cea mai bună mobilizare a constructorului de până acum.

Chiar dacă secțiunea Zimbor – Porta Sălajului are doar 12 kilometri este printre cele mai dificile proiecte de autostradă din România, cu un relief greu și multe lucrări de artă.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a subliniat că loturile Nădășelu – Zimbor, respectiv Zimbor – Poarta Sălajului sunt două lucrări dificile și de mare anvergură finanțate prin PNRR.

În iunie 2020, contractul pentru lotul Zimbor – Poarta Sălajului a fost semnat cu UMB pentru 680 de milioane lei (majorat ulterior la 837 milioane lei) și un termen de 36 de luni (12 proiectare și 24 execuție). Lotul include 5 viaducte și un pod peste autostradă, iar acum este la 30% execuție, cu estimarea finalizării în decembrie 2024.

UMB pierde primul loc în topul constructorilor de autostrăzi

UMB, compania controlată de Dorinel Umbrărescu, pierde din nou prima poziție în topul constructorilor de autostrăzi, deși are circa 40% din totalul contractelor derulate de CNAIR. Astfel, topul constructorilor de autostrăzi este dominat în luna iulie de compania Strabag, care a avut un progres semnificativ pe șantierul A3 Chețani – Câmpia Turzii. Pe locul doi se clasează UMB, iar pe 3 italienii de la WeBuild, cu lucrări pe A0 Nord și A1 Sibiu – Pitești.

Constructorul Strabag a înregistrat în iulie cel mai mare progres pe șantierele de autostrăzi din România, de respectiv 11 puncte procentuale, pe lotul Chețani – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania. Astfel, gradul de execuție a ajuns la 43% pe contractul de finalizare a lucrărilor, câștigat în asociere cu Geiger. Constructorii vor să finalizeze anul acesta lotul – lipsă din A3, astfel încât șoferii să poata circula neîntrerupt pe autostradă de la Tg Mureș la Cluj.

Pe a doua poziție se situează și în această lună constructorul UMB, cu un avans de 8 puncte procentuale pe lotul 2 Nord din Autostrada Bucureștiului (A0). Acest lot, ajuns la un stadiu fizic de 80%, urmează să fie finalizat în câteva luni, fiind estimată darea în trafic a secțiunii dintre DN1 și A3 chiar din toamnă, potrivit Economica.net.

O surpriză pe podium, italienii de la WeBuild au avut un progres de 6,66 puncte procentuale pe secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești din Autostrada Sibiu – Pitești (A1). Astfel, acest tronson este realizat în proporție de peste 42%, ritmul de lucru sporit din șantier fiind remarcat și de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

UMB revine cu un avans de 5 puncte procentuale pe tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12). Lucrările la acest lot au ajuns la un stadiu fizic de 76% și ar putea fi terminate anul acesta, potrivit estimărilor oficiale.

Mai departe, urmează prima inaugurare din 2023, lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău din A3, realizat în proporție de peste 94%, după un avans de 4,28 puncte procentuale raportat de Nurol în ultima lună. Constructorul din Turcia ar putea fi la ultimele apariții în clasament, având în vedere că până în prezent nu a mai semnat niciun contract nou pentru construcție autostradă în România, deși fusese desemnat câștigător.

Clasamentul continuă cu UMB, care pe șantierul A3 Nădășelu – Zimbor a avut un progres de 4,25 puncte procentuale. Realizat în proporție de 58,50%, acest tronson din A3 ar putea fi gata anul viitor, fără viaductele de 3,2 km lansate separat la licitație. Rămâne de văzut când se va putea circula cap – coadă pe aceste tronsoane noi în construcție.

Strabag revine cu un avans de 4 puncte procentuale pe drumul expres ce va lega Centura Oradei de Autostrada Transilvania. Lucrările pe acest nou drum de mare viteză sunt realizate în proporție de 66%.

Tot un progres de 4 puncte procentuale a raportat și asocierea Pizzarotti – Retter pe lotul 1 Dumbrava – Mizil al Autostrăzii Ploiești – Buzău (A7). Ajuns la un stadiu fizic de 20%, acesta este cel mai avansat lot în construcție de pe Autostrada Moldovei (A7).

Din nou, în top apare UMB cu un avans de 3 puncte procentuale pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12). Realizate în proporție de o pătrime, lucrările pe ultimul lot al DEx12 urmează să fie finalizate anul viitor, când șeful Transporturilor estimează că se va putea circula neîntrerupt pe șosea de mare viteză de la Craiova la Constanța.

Clasamentul continuă cu Alarko, ce a raportat un progres de 2,9 puncte procentuale pe lotul 2 Sud din Autostrada Bucureștiului (A0). După ce a depășit mai multe obstacole, precum dificultățile în aprovizionarea cu balast, constructorul din Turcia ar putea finaliza în 2023 acest lot, ajuns la un grad de execuție de aproape 85%.

Pe următoarea poziție se situează grecii de la Aktor, care în iunie au fost chiar pe primul loc. De data aceasta, au avut un ritm mai scăzut, de 2,77 puncte procentuale și au ajuns la un grad de execuție de peste 53% pe lotul 3 Sud din Autostrada Bucureștiului (A0).

Turcii de la Alarko revin cu un avans de 2,21 puncte procentuale pe lotul 1 Sud din A0. Deși este realizat în proporție de 71%, șansele ca și acest lot să fie inaugurat în 2023 sunt foarte mici, potrivit pasionaților de infrastructură.

Mai departe, cel mai puternic constructor român revine cu un progres de 2,15 puncte procentuale pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania (A3). Chiar dacă este realizat în proporție de aproape 30%, șefii din Transporturi pariază că acest lot construit de UMB va fi gata anul viitor.

UMB continuă topul cu un avans de 2 puncte procentuale pe lotul 4 Nord din Autostrada Bucureștiului (A0). După circa două luni oficiale de lucrări, acest șantier a ajuns la un stadiu fizic de 10%.

Tot un progres de 2 puncte procentuale a raportat UMB și pe lotul 2 Vadu Pașii – Rm Sărat al Autostrăzii Buzău – Focșani (A7), unde lucrările au ajuns la un grad de execuție de 18%.

Pe restul șantierelor monitorizate fie nu au fost raportate progrese, fie acestea au fost mai mici de 2 puncte procentuale.

Citește și Dorinel Umbrărescu scade ritmul lucrărilor. UMB pierde primul loc în topul constructorilor de autostrăzi