Nicio candidatură pentru şefia DNA cu o zi înainte de expirarea termenului de înscriere. Reacţia lui Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că nu a fost depus încă niciun dosar în selecţia candidaturilor pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Anunţul ministrului justiţiei vine în contextul în care luni, 23 iulie, este ultima zi de depunere a candidaturii.

RomaniaTV.net
22 iul. 2018, 09:18
Nicio candidatură pentru şefia DNA cu o zi înainte de expirarea termenului de înscriere. Reacţia lui Tudorel Toader

Luni este ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru postul de procuror-şef al DNA, iar până acum nu a fost depus niciun dosar de candidatură. Selecţia pentru acest post a început în 9 iulie, imediat după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se declara convins că vor fi candidaţi, în timp ce şefa instanţei supreme, Cristina Tarcea, spunea că îi este teamă că nu se va înscrie nimeni pentru acest post.

Tudorel Toader e optimist în privinţa găsirii unui înlocuitor pentru Laura Codruţa Kovesi la conducerea DNA. Chiar dacă niciun procuror nu şi-a depus dosarul de înscriere la concursul pentru ocuparea postului de procuror-şef al DNA, Tudorel Toader nu şi-a pierdut speranţa. „Cel mai probabil mâine vom înregistra mai multe candidaturi”, a precizat ministrul Tudorel Toader.

Selecţia pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA se va desfăşura în perioada 9 – 30 iulie 2018, potrivit anunţului postat pe site-ul Ministerului Justiţiei. Conform sursei citate, procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până la data de 23 iulie.

Surse judiciare citate de România TV au dat deja numele unor procurori care ar urma să-şi depună candidatura pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA după revocarea Laurei Codruţa Kovesi. Este vorba despre trei procurori apropiaţi al fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi: procurorul Florentina Mirică, procurorul Anca Jurma, cea care ocupă în prezent funcţia de procuror-şef interimar la DNA, şi de procurorul Marius Iacob.

Potrivit legislaţiei în vigoare, succesorul Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA va fi numit de preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Preşedintele poate refuza propunerile ministrului.