Nicio gradație de merit în 2023 pentru personalul didactic auxiliar din școlile din Capitală

Pe lista cu numărul gradațiilor de merit pentru anul 2023, publicată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), în dreptul categoriei de personal auxiliar apare 0 (zero), conform documentului oficial.

15 mai 2023, 12:55
Nicio gradație de merit în 2023 pentru personalul didactic auxiliar din școlile din Capitală

Inspectoratul Școlar București a publicat pe 11 mai 2023 numărul gradațiilor de merit care se vor acorda din septembrie 2023 pentru fiecare categorie de personal didactic, din cele trei existente. În document apar 53 de gradații pentru inspectori și directori, 742 de gradații pentru personalul didactic de predare și 0 pentru personalul didactic auxiliar. Este primul an în care personalul auxiliar nu are nicio gradație acordată, deși în Legea Educației în vigoare nicio categorie de personal nu este exceptată de la acest beneficiu salarial, scrie Edupedu.ro. 

Personalul didactic auxiliar este reprezentat de administratori financiari și de patrimoniu, asistenți sociali, bibliotecari, infirmiere, informaticieni, laboranți, mediatori școlari, pedagogi, secretari, tehnicieni, consilieri.

Citește și: Legile Educației, adoptate de plen. Ligia Deca: Învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea. Protestul cadrelor didactice de astăzi confirmă acest lucru

Gradația de merit este prevăzută în articolul 264, al Legii 1/2011. „Personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului școlar și reprezintă 25% din salariul de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.(2) Ministerul Educației și Cercetării elaborează metodologia și criteriile de acordare a gradației de merit, cu consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de ramură de învățământ”.

Citește și: Circa 10.000 de sindicaliști din Educație au mărșăluit pe străzile Capitalei. Se pregătesc de grevă generală în 22 mai. Preşedintele FSE Spiru Haret: Vom transmite Guvernului că suntem hotărâţi să continuăm acţiunile de protest

Printr-o metodologie aprobată de actualul ministru al Educației, Ligia Deca, prin ordinul 4112/28.04.2023, gradaţia de merit se acordă prin concurs și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază deţinut.