Niciun aeroport nu este perfect securizat. Vor exista întotdeauna puncte slabe

Aeroportul Ataturk din Istanbul este ultrasecurizat și proceduri de acces mai restrictive ar putea reduce riscurile atacurilor, dar oricâte măsuri ar fi luate, există riscul ca eventuali atacatori să găsească puncte slabe și își vor adapta modul de operare, estimează Robert Haddon, expert în aeronautică și apărare în cabinetul american de consultanță Frost&Sullivan, potrivit AFP, citată de Agerpres.

30 iun. 2016, 08:12
Niciun aeroport nu este perfect securizat. Vor exista întotdeauna puncte slabe

Astfel, aeroportul Ataturk din Istanbul este reputat pentru că a instituit un important sistem de securitate constând într-un control încă de la intrarea în terminalul internațional, suplimentar față de controalele înaintea accesului la sălile de îmbarcare. Există, de asemenea, inspecții ale mașinilor de către gărzi, dar se pare că acestea se fac doar în mod aleatoriu, afirmă Haddon.

În ceea ce privește recentul atentat triplu, anchetatorii nu au stabilit clar încă țintele potențiale ale atacatorilor și le este deci dificil să afle până în ce punct măsurile instituite au contribuit la diminuarea impactului. Totuși, faptul că două dintre cele trei explozii s-au produs în afara terminalului sau aproape de intrarea în terminal ar putea însemna că sistemele de securitate au reușit să împiedice atacatorii să acceadă la zonele cele mai frecventate, cum sunt zonele de control al pașapoartelor și de înregistrare, observă expertul.

Explozia care s-a produs în interiorul terminalului a avut loc în zona sosirilor, unde mijloacele de supraveghere tehnologică și umană sunt mai lejere. Potrivit lui Robert Haddon, pentru ameliorarea securității aeroporturilor, ar putea fi luate măsuri complementare precum sisteme de control cu proceduri mai complexe, în special utilizarea scanerelor corporale și instalarea acestui tip de sisteme la distanțe mai mari de terminal, informează Agerpres.

De asemenea, o mai bună utilizare a informațiilor asupra pasagerilor este posibilă cu scopul de a supraveghea persoanele care au acces în aeroport și a reduce astfel riscurile.

Controale mai riguroase în afara aeroportului ar putea fi de asemenea utile pentru a limita atacurile împotriva zonelor aglomerate la nivelul terminalelor.

Citeşte şi ATENTAT TERORIST în TURCIA: Jihadiştii nu au ales la întâmplare data comiterii atacului. Au aşteptat o ZI FASTĂ

Totuși, fie că posturile de inspecție sunt la nivelul terminalului sau la câțiva kilometri de el, va exista întotdeauna riscul de a se crea puncte aglomerate în care oamenii vor fi blocați și pot deveni ținte. Trebuie găsit deci un echilibru între întărirea măsurilor de securitate și fluidizarea deplasării pasagerilor, afirmă Haddon.

Fără instituirea unor restricții drastice în accesul la aeroporturi, este practic imposibil să se atenueze orice formă de amenințare pe un sit aeroportuar, dar aceste măsuri sunt dificil de aplicat și ele nu vor împiedica niciodată complet un atac, opinează el.

Deși pot fi instituite măsuri suplimentare, ele nu vor reglementa în mod obligatoriu problema amenințărilor, ci nu vor face decât să modifice metodologia acestor indivizi, observă expertul american, subliniind că niveluri suplimentare de securitate nu înseamnă neapărat o restricționare a liberei circulații, dar desigur că vor încetini fluxul pasagerilor în aeroporturi.