Niciun aeroport nu este perfect securizat. Vor exista întotdeauna puncte slabe

Aeroportul Ataturk din Istanbul este ultrasecurizat și proceduri de acces mai restrictive ar putea reduce riscurile atacurilor, dar oricâte măsuri ar fi luate, există riscul ca eventuali atacatori să găsească puncte slabe și își vor adapta modul de operare, estimează Robert Haddon, expert în aeronautică și apărare în cabinetul american de consultanță Frost&Sullivan, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Iulian Tudor
30 iun. 2016, 08:12
Niciun aeroport nu este perfect securizat. Vor exista întotdeauna puncte slabe

Astfel, aeroportul Ataturk din Istanbul este reputat pentru că a instituit un important sistem de securitate constând într-un control încă de la intrarea în terminalul internațional, suplimentar față de controalele înaintea accesului la sălile de îmbarcare. Există, de asemenea, inspecții ale mașinilor de către gărzi, dar se pare că acestea se fac doar în mod aleatoriu, afirmă Haddon.

În ceea ce privește recentul atentat triplu, anchetatorii nu au stabilit clar încă țintele potențiale ale atacatorilor și le este deci dificil să afle până în ce punct măsurile instituite au contribuit la diminuarea impactului. Totuși, faptul că două dintre cele trei explozii s-au produs în afara terminalului sau aproape de intrarea în terminal ar putea însemna că sistemele de securitate au reușit să împiedice atacatorii să acceadă la zonele cele mai frecventate, cum sunt zonele de control al pașapoartelor și de înregistrare, observă expertul.

Explozia care s-a produs în interiorul terminalului a avut loc în zona sosirilor, unde mijloacele de supraveghere tehnologică și umană sunt mai lejere. Potrivit lui Robert Haddon, pentru ameliorarea securității aeroporturilor, ar putea fi luate măsuri complementare precum sisteme de control cu proceduri mai complexe, în special utilizarea scanerelor corporale și instalarea acestui tip de sisteme la distanțe mai mari de terminal, informează Agerpres.

De asemenea, o mai bună utilizare a informațiilor asupra pasagerilor este posibilă cu scopul de a supraveghea persoanele care au acces în aeroport și a reduce astfel riscurile.

Controale mai riguroase în afara aeroportului ar putea fi de asemenea utile pentru a limita atacurile împotriva zonelor aglomerate la nivelul terminalelor.

Citeşte şi ATENTAT TERORIST în TURCIA: Jihadiştii nu au ales la întâmplare data comiterii atacului. Au aşteptat o ZI FASTĂ

Totuși, fie că posturile de inspecție sunt la nivelul terminalului sau la câțiva kilometri de el, va exista întotdeauna riscul de a se crea puncte aglomerate în care oamenii vor fi blocați și pot deveni ținte. Trebuie găsit deci un echilibru între întărirea măsurilor de securitate și fluidizarea deplasării pasagerilor, afirmă Haddon.

Fără instituirea unor restricții drastice în accesul la aeroporturi, este practic imposibil să se atenueze orice formă de amenințare pe un sit aeroportuar, dar aceste măsuri sunt dificil de aplicat și ele nu vor împiedica niciodată complet un atac, opinează el.

Deși pot fi instituite măsuri suplimentare, ele nu vor reglementa în mod obligatoriu problema amenințărilor, ci nu vor face decât să modifice metodologia acestor indivizi, observă expertul american, subliniind că niveluri suplimentare de securitate nu înseamnă neapărat o restricționare a liberei circulații, dar desigur că vor încetini fluxul pasagerilor în aeroporturi.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bugetarii din România cu salarii de 50.000 de lei pe lună: ”Merg 8 ore pe zi și își îndeplinesc indicatorii de performanță”
Capital.ro
Fotbalul românesc își ia rămas-bun de la un nume istoric. Era o adevărată legendă. Echipa a anunțat vestea tristă
Playtech.ro
Orele de liniște în 2025: ce prevede legea și cât te poate costa nerespectarea ei
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gigi Becali șochează România: Nu vreau pensie! Mai dau 100, să se facă bugetul!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod roșu de caniculă! Meteorologii ANM au emis avertizări pentru 15 județe
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
O Dacie cât un apartament: Adevărul despre lupta românilor de rând pentru o mașină în...
Capital.ro
Avertisment dur de la ING Bank Romania. Ce se va întâmpla în România lunile următoare. Cetățenii, afectați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Locul de muncă plătit cu 100.000 de euro pe an. Este cel mai accesat domeniu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună