Nicolae Robu: „Încă 14 persoane declarate vindecate de coronavirus la Timişoara”

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a prezentat prin intermediul unei postări pe Facebook situația cazurilor de coronavirus de la Spitatlul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, aflat în subordinea Primăriei.

RomaniaTV.net
20 mart. 2020, 20:03
Nicolae Robu: „Încă 14 persoane declarate vindecate de coronavirus la Timişoara”

Potrivit primarului, 14 persoane au fost declarate vindecate, vineri, 20 martie, numărul total de pacienți externați fiind de 36.

”Încă 14 vindecati la Spitalul Primăriei Timişoara Victor Babeş. În total, avem acum 36 de vindecaţi” , se arată în postare primarului de pe Facebook.

”Aşa cum v-am promis, vă ţin la curent cu evoluţiile locale pe tema Coronavirus. Iată datele la zi: Total persoane testate până acum la Spitalul Primăriei Timişoara, “Victor Babeş” şi, începând de astăzi şi la Spitalul Municipal, de asemenea al Primăriei Timişoara: 1.208, din care din Timiş: 498, din alte judeţe: 710. Total persoane găsite pozitive până acum la spitalele Primăriei Timişoara, Victor Babeş şi Municipal: 55, din care din Timiş: 12, din alte judeţe: 43. Total persoane vindecate până acum în Spitalul Primăriei Timişoara, Victor Babeş: 36, din care din Timiş: 10, din alte judeţe: 26”, a scris Nicolae Robu pe Facebook.

Medicii recomandă persoanelor externate să mai stea 14 zile la izolare, acasă. În ziua 12 li se vor repeta testele pentru coronavirus.

CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. 11 români sunt internaţi la Terapie Intensivă, dintre care doi sunt în stare gravă

Numărul cazurilor de coronavirus în România a depăşit 300. Numai vineri au fost raportate alte 31 noi cazuri de infectare cu COVID-19. În acest moment, sunt internați 11 pacienți infectaţi cu coronavirus, din care doi în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienților este bună, staționară, a anunţat Grupul pentru Comunicare Strategică. Unul dintre pacienţii în stare gravă este un bărbat din Filiaşi, judeţul Dolj, întors recent din Franţa.

Bărbatul din Filiaşi, judeţul Dolj, are 67 de ani şi a fost diagnosticat în Franţa cu o boală gravă. Locuia în Franţa de aproape 10 ani. Acolo a şi primit vestea că suferă de cancer pulmonar şi că este în fază terminală. A cerut să fie adus în România şi a ajuns în 6 martie pe Aeroportul din Craiova, însoţit de un asistent social francez.

Pe data de 15 martie, bărbatul a sunat la 112 pentru că nu se simţea bine. La Filiaşi, a fost transportat cu o ambulanţă privată. A fost internat la Spitalul din Filiaşi. Medicii au cerut să i se facă un test, dar DSP Dolj a răspuns că acest caz „nu corespunde protocolului”.

„Am vrut să-l transferăm la Craiova, la Oncologie, dar au zis că nu au locuri. L-am introdus într-o rezervă a Compartimentului de Primiri Urgenţe. Am cerut DSP-ului să-l testeze pentru că pacientul ne-a spus că vine din Franţa, dar răspunsul a fost că acest caz nu corespunde protocolului”, au declarat mai mulţi medici de la Spitalul din Filiaşi, citaţi de Adevărul.ro.

A doua zi a început să facă febră, iar medicii au sunat din nou la DPS şi au cerut să fie testat pentru coronavirus. A doua zi au venit cei de la DSP să-i facă test. Pe data de 18 martie a venit şi rezultatul: pacientul este pozitiv la coronavirus. 

Bărbatul a fost transferat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova şi internat la Terapie Intensivă. Acum Compartimentul pentru Primiri Urgenţe al Spitalului Filiesenilor este închis şi peste 20 de medici sunt în carantină.

„Pacientul transferat la Craiova este în stare gravă. Este în fază terminală. Va fi, cel mai probabil, primul mort infectat al României”, spun reprezentanţii DSP Dolj.

Ministerul român al Afacerilor Externe a informat autorităţile franceze despre acest caz, în condiţiile în care bărbatul din Filiaşi a fost adus în România de către un asistent social, care apoi s-a întors în Franţa.

Ancheta epidemiologică este, însă, departe de a fi finalizată. Autorităţile aşteaptă de la compania aeriană lista cu toţi pasagerii care au fost în aeronava din data de 6 martie cu care a ajuns în Craiova pacientul confirmat. Până în prezent, cinci persoane din Dolj au fost confirmate cu infecţie cu coronavirus.